Gallifa, primer municipi que es declara insubmís fiscal

  • L'Ajuntament ha ingressat l'IRPF de l'últim trimestre a l'Agència Tributària Catalana

VilaWeb
Redacció
16.10.2012 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Gallifa (Vallès Occidental) s’ha declarat avui insubmís fiscal, i ha anunciat que havia deixat de pagar l’últim trimestre de l’IRPF dels treballadors a l’Agència Tributària Espanyola per fer-ho (pdf) a la Hisenda catalana. És la primera institució catalana que es declara insubmisa fiscal. En declaracions als mitjans des del parlament, el batlle de la localitat, Jordi Fornes (SI) ha explicat que aquesta decisió és un acte de sobirania per desmarcar-se d’Espanya i que sigui Catalunya qui gestioni els propis recursos.

Ha dit que la insubmissió era la conseqüència de la declaració, fa pocs dies, del municipi com a territori lliure i sobirà, moció impulsada a desenes d’ajuntaments de Catalunya. ‘No sabem massa què pot passar ara, perquè no hi ha jurisprudència sobre aquesta qüestió. Entrem en un terreny desconegut’. La quantitat pagada per Gallifa a l’Agència Tributària Catalana és de 1.662 euros. Ara l’Ajuntament estudiarà si pot fer-hi altres pagaments, com les cotitzacions de la seguretat social. 

Fornes ha estat acompanyat del diputat de SI Uriel Bertran, que ha demanat al govern que ara no transfereixi els recursos de Gallifa a l’estat i que faci que aquest exemple sigui seguit per altres ajuntaments, diputacions i la mateixa Generalitat.  Bertran ha dit que la insubmissió era una sortida ‘davant l’espoli de 16.000 milions d’euros anuals i els pagaments que l’estat deu a Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any