L’escola bressol, afectada per les retallades

  • Més infants a cada aula, menys educadors de suport i externalització de centres. Són les conseqüències de les restriccions pressupostàries a les llars d'infants

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escola bressol no s’escapa de les retallades. La Generalitat de Catalunya ha reduït en dos anys un 50% el pressupost per aquests centres: de 1.800 a 875 euros per cada plaça. Com que les escoles bressol són de titularitat municipal, cada ajuntament s’ha hagut de buscar la vida. Les alternatives pels consistoris han passat per augmentar la quota que paguen les famílies, assumir la diferència o bé tancar escoles o privatitzar-les.

Augment de la ràtio

Les restriccions pressupostàries es noten en tres vessants: la primera, l’augment de ràtios a cada aula. En els lactants s’ha passat de 7 a 8 infants a cada classe; per les aules d’un a dos anys, de deu a tretze; i en els alumnes més grans, els de dos a tres anys, s’ha augmentat la ràtio de 18 a 20 infants per aula. “Aquestes ràtios, igual que les anteriors, sobrepassen les aconsellades per la Unió Europea”, recorda Lucia Rivas, educadora de l’escola bressol l’Arboç de Barcelona i membre de la Plataforma d’Escoles Bressol Indignades. Des del consistori responen que s’han d’oferir més places a la ciutadania però que no hi ha prou diners, i que per això s’augmenten les ràtios.

Un altre aspecte de les retallades, però que en aquest cas depèn de cada municipi, és el de les educadores de suport. A Barcelona ara arriben mitja hora més tard, a les dotze en lloc de a dos quarts de dotze, i les escoles han hagut de variar el seu funcionament. “Ningú ens ha dit quin estalvi econòmic suposa, i han anat a retallar en una de les hores més delicades pels infants”, es queixa Rivas.

La tercera conseqüència dels ajustos en el pressupost ha estat la gestió externa de centres que, tot i això, segueixen mantenint la titularitat pública. En el cas de Barcelona, el nou Pla d’Acció Municipal contempla l’obertura de sis noves escoles bressol, totes privatitzades. Rivas també es mostra crítica amb com el consistori decideix quina empresa es queda amb la gestió del centre: “Per l’Ajuntament és més important la gestió econòmica que la pedagògica”, apunta.

El tancament de la Font del Rieral a Santa Eulàlia de Ronçana

Però en el alguns municipis s’ha anat més enllà de privatitzar escoles bressol municipals i directament s’han tancat centres. És el cas de Santa Eulàlia de Ronçana, on l’Ajuntament ha deixat sense activitat l’escola bressol municipal La Font del Rieral. La decisió es va prendre un cop el consistori va fer números amb les matrícules i el nombre d’infants que podien acollir les dues escoles bressol del poble. “Va ser la decisió més òptima i s’han estalviat 230.000 euros”, recorda Isabel Valls, regidora d’educació del municipi.

Des de l’associació de famílies Salvem la Font del Rieral, constituïda després que l’Ajuntament va comunicar que l’escola tancava, denuncien opacitat per part del consistori. Aquest col·lectiu va ajudar a les educadores del centre a presentar un projecte per seguir mantenint oberta l’escola. Però l’Ajuntament el va rebutjar per ser “poc realista” des del punt de vista econòmic. L’escola s’havia inaugurat al maig de l’any 2010. Gràcies al seu disseny i caire ecològic va guanyar el premi Endesa de construcció no residencial més sostenible l’any 2010 i havia rebut elogis i reconeixements, tant al principat com des de la Unió Europea.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any