La Unió Europea obre la porta a Kossovë, malgrat l’oposició espanyola

  • Les negociacions de pre-adhesió poden començar a primers del 2013

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari europeu d’ampliació, Stefan Füle, i el primer ministre kossovès, Hashim Thaci, han arribat a un acord perquè Kossovë emprengui el camí d’adhesió a la Unió Europea. L’adhesió completa encara és lluny, però Kossovë pot començar d’ací a pocs mesos les negociacions per a adherir-se a l’Acord d’Estabilització i Associació. Füle va deixar clar en una conferència de premsa a Pristina que ara tot depenia del govern kossovès; que, per la Unió Europea, no hi havia cap inconvenient.

Kossovë ha de portar a terme les reformes econòmiques que la Unió li demana, però ja sap que no hi haurà entrebancs polítics, perquè la Unió Europea va aprovar la setmana passada l’estudi sobre Kossovë. Aquest estudi estableix clarament que ni la neutralitat de Kossovë, ni el conflicte fronterer amb Sèrbia, ni l’oposició d’Espanya i de tres estats més no són cap obstacle per a la Unió. I el primer ministre kossovès ha aclarit que l’europeïtzació dels Balcans era el marc en què en un futur pròxim Sèrbia i Kossovë es tornarien a trobar, però en condició d’estats independents.

El comissari europeu ha deixat clar, a més, que la comissió i el consell no acceptaven que Sèrbia volgués posar condicions a l’entrada de Kossovë a la Unió, basades en la seves reivindicacions territorials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any