Notícies

Dilluns  15.10.2012  14:34

Salmond i Cameron signen un acord històric per al referèndum escocès

Es farà la tardor del 2014 · L'acord s'ha signat a Edimburg

Men?ame
 

Els governs escocès i britànic ha signat avui un acord històric per a la celebració d'un referèndum sobre la independència la tardor del 2014. L'acord l'han signat a Edimburg el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el britànic, James Cameron. La data del referèndum és una victòria de l’SNP, perquè la Gran Bretanya volia que es fes el 2013. Escòcia accepta, en canvi, que el referèndum proposi una sola una pregunta: si els escocesos volen ser independents o romandre dins la Gran Bretanya.

Per tal de dividir el vot dels partidaris de romandre a la Gran Bretanya el govern escocès volia que hi hagués una tercera opció, de demanar més autonomia. També s'ha acordat que puguin votar-hi tots els escocesos a partir dels 16 anys (i no a partir dels 18, com és habitual).

Les relacions entre Escòcia i Anglaterra tenen més de tres segles d'història. El 1603 van començar a compartir dinastia i, des del 1707, van comptar amb un únic Parlament, amb seu a Londres. El 1999 va ser constituït el primer Parlament escocès després de gairebé 300 anys, aprovat en referèndum.

Mentrestant s'ha sabut que el portaveu de defensa del Partit Nacional Escocès, Angus Robertson, demanarà aquesta setmana que el congrés del partit, que es desenvolupa a Perth, acordi de demanar que Escòcia formi part de l’OTAN, si esdevé independent. Els sobiranistes escocesos eren fins ara contraris a l’OTAN, especialment perquè no volen armes nuclears. Però ara diuen que, després d'haver-ne parlat amb dirigents polítics i militars de Noruega, Dinamarca i Islàndia (estats bàsics en l’estratègia independentista escocesa), que seria una garantia per a aquests països que Escòcia fos membre de l'OTAN.

Per calmar els contraris a aquest tomb polític Alex Salmond va dir la setmana passada que la nova constitució escocesa prohibiria explícitament les armes nuclears --per la lluita de l’SNP durant molts decennis contra la base de submarins nuclears britànica que hi ha al país.