Mas: ‘Si no ens deixen fer la consulta anirem als tribunals europeus’

  • Diu que Catalunya podria ser 'interdependent' amb Espanya en matèria de seguretat i defensa

VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 09:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat avui en una entrevista a TV3 els passos que es faran per a poder consultar el poble de Catalunya sobre la independència durant els quatre anys vinents. Quan es constitueixi el nou govern demanarà de negociar els termes d’un referèdum, mentre es tira endavant la llei de consultes al parlament. Si Espanya es nega a negociar, es provarà de fer una consulta fent ús de la llei catalana; però si la tomba el Constitucional ‘ho haurem d’anar a explicar als tribunals europeus per internacionalitzar el conflicte’.

Mas ho ha explicat així: ‘Hi haurem d’anar per dir que no ens deixen consultar la gent. Perquè després de les eleccions hi haurà un mandat democràtic. Hi haurà un problema greu de legitimitat democràtica, perquè no deixaran conultar el poble de Catalunya, que haurà votat uns partits que s’han presentat a les eleccions amb un programa molt clar per fer una consulta’.

També ha insistit que el referèndum o la consulta s’hauran de fer els quatre anys vinents. ‘Els partits a favor de la consulta haurem de parlar sobre quan fer-la i què preguntem. En el límit, la pregunta hauria de ser si Catalunya ha de ser un nou estat de la UE’.

Abans o després d’Escòcia?

Mas també ha dit que una de les qüestions que haurà de decidir el nou parlament és si convé esperar a fer la consulta fins que Escòcia faci el referèndum, previst per a la tardor del 2014, o bé avançar-s’hi. Diu que ara per ara ningú no sap si un nou estat com seria el català quedaria dins o fora de la UE. ‘Amb la lletra estricta dels tractats, en quedaríem fora, però no vol dir que no hi tornéssim a entrar al cap de 24 hores. Europa s’haurà de preparar per aquests processos, perquè també poden passar al Regne Unit i a Bèlgica’.

Els tractats s’adapten. Com podria la UE deixar fora d’Europa i no admetre algú que ja forma part de la UE i que ha signat tots els tractats. Seria diferent que estiguessim fora de la UE. Jo estaria disposat a cedir molta sobirania a canvi d’uns Estats Units d’Europa.

El senyor Lara s’haurà d’anar adaptant als canvis.

D’una altra banda, Mas també s’ha referit a les declaracions del president de Planeta, José Manuel Lara, contra la independència de Catalunya. ‘Entenc que Lara s’expressi en aquests temes. Però tenim al país molta gent amb moltes opinions. I totes les opinions són igual de vàlides quan algú va a les urnes a votar. Jo crec que hi ha una majoria social molt gran que vol anar a fer una consulta i a configurar-nos com a nou estat de la UE. El senyor Lara s’haurà d’anar adaptant als canvis.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any