L’èxit municipal del sobiranisme flamenc torna a obrir el debat sobre la confederació

  • El cap de files de l'independentista N-VA guanya la municipalitat d'Anvers · Demana que Bèlgica sigui una confederació de dos estats

VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sobiranisme flamenc va aconseguir ahir un gran èxit en les eleccions municipals belgues. Els independentistes de la Nova Aliança Flamenca, N-VA, van guanyar les eleccions a Anvers, segona ciutat del país després de Brussel·les, que durant prop de vuitanta anys havia tingut un batlle socialista. Bart De Wever, cap de la N-VA serà molt probablement el nou burgmestre de la ciutat, fet que evidencia el gran ascens sobiranista d’aquests darrers anys. Aprofitant la victòria De Wever ha demanat al govern belga una reforma constitucional per a instituir una confederació de dos estats.

El primer ministre belga, el francòfon socialista Elio Di Rupo no n’ha volgut parlar, sinó que s’ha limitat a dir que les eleccions eren municipals i que els resultats no es podien extrapolar. Tot i això, la preocupació és notable a Valònia i a Brussel·les, com assenyala prou el titular del diari Le Soir: ‘Un escrutini que fa tremolar Bèlgica’.

La N-VA ha obtingut una mitjana de vot del 20%- 30% a totes les poblacions flamenques, i això fa preveure una victòria fàcil en les eleccions legislatives del 2014, en què participarà amb un programa independentista. De fet la N-VA ja va guanyar les últimes eleccions, però es va estimar més de restar a l’oposició, i això va obligar a una coalició de sis partits per a formar govern.

A Valònia els socialistes han tornat a guanyar, malgrat les crítiques al govern i les retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any