El Washington Post també analitza l’independentisme català

  • El periodista Edward Cody explica l'impacte que li van causar els crits d'independència del Barça-Madrid

VilaWeb
Redacció
13.10.2012 - 17:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És un partit de futbol de les dimensions de la Super Bowl: Barça vs. Madrid, la dues principals ciutats d’Espanya col·lidint en una rivalitat legendària. Però quan la multitud de prop de 100.000 barcelonistes van esclatar en aplaudiments, el que cridaven era ‘Independència! Independència.’ Així comença la crònica d’Edward Cody avui al Washington Post, que aquesta tarda és la segona notícia ‘més popular’ del diari.

‘L’espectacle sonor dels nacionalistes catalans, el més destacat de l’empat 2-2 del cap de setmana passat, va fer extensiva a una audiència de milions d’espectadors la febra independentista de Catalunya’, continua el periodista.

‘És com una explosió volcànica’, diu Oriol Pujol al periodista, i afegeix: ‘quan tothom era ric ningú pensava en el cost que tenia per nosaltres formar part d’Espanya. Però ara tothom ho veu’.

El periodista continua: ‘L’espectacle de la lluita per la independència en un dels estats europeus més antics, un exemple de democràcia des que va caure  la dicatura de Franco fa més de tres dècades, ha colpit molts espanyols com un anacronisme, especialment aquells que senten més que pertanyen en la societat del segle XXI i en una economia globalitzada.’

‘Pels més alarmistes, s’han conjurat referències fosques a la història de terrorisme ara inexistent al País Basc. Però per la majoria d’espanyols que confien en la tradició no violenta de Catalunya, el desafiament del separatisme ha crescut en el moment menys oportú’, diu Cody.

A més, ‘Artur Mas, president del govern català, ha convocat eleccions avançades el 25 de novembre amb l’objectiu de resoldre la qüestió de la relació de Catalunya amb Espanya. Mas ha dit que si el seu partit independentista, Convergència i Unió, és reelegit, convocarà un plebiscit perquè els set milions i mig de catalans ho decidieixin’.

Finalment, Cody destaca que ‘dirigents espanyols han avisat que això porta Catalunya a una il·legalitat separatista’. I acaba: ‘D’acord amb la consitució espanyola, avisen, tan sols el govern central pot organitzar un plebiscit’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any