Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  13.10.2012  06:00

La manca d'una llei electoral catalana obliga els partits sense escons a demanar avals

Grups com la CUP, el Partit Pirata o Escons en Blanc, necessitaran l'aval de més de 5.000 signatures · Ho saben quan ja han passat 8 dels 19 dies per recollir-los

Men?ame
 

El Principat és l'única autonomia que no té llei electoral pròpia. Escudant-se en això la Junta Electoral ha dit (pdf) que cal aplicar la llei espanyola i per tant els partits que no són ja al parlament han de presentar l'aval de prop de cinc mil signatures si volen participar en les eleccions. Tanmateix els partits no han estat avisats d'aquest fet fins que ja havien passat set dies del període electoral. Pirata.cat, Escons en Blanc i Izquierda Republicana ho han denunciat qualificant-ho de 'frau electoral'.

Els tres partits han signat un comunicat on afirmen que impugnaran les eleccions per entendre que la Junta Electoral no pot fer aquesta notificació quan han passat set dels dinou dies per a recollir els avals i avisant a més que no estendrà més enllà el termini de recollida. 

La Junta Electoral considera que com que Catalunya no té llei electoral pròpia cal aplicar la LOREG espanyola que en una decisió molt polèmica va incloure aquest requisit de les signatura d'aval per als partits que no són al parlament ja. Tanmateix en les eleccions al País Basc i Galícia de diumenge de la setmana vinent aquest requisit no s'ha aplicat. 

La LOREG exigeix que els partits que no tenen representació parlamentària han de presentar avals signats per un 0,1 per cent del cens electoral de cada circumscripció per la qual es vulguin presentar. En el cas del Principat això representa aproximadament quatre mil signatures a Barcelona, 500 a Tarragona i Girona i 400 a Lleida.