Una conversa de Juan Carlos amb Rajoy sobre espanyolitzar els catalans mou una polèmica enorme a Madrid

  • El director d'El Mundo arriba a demanar-se si Juan Carlos està bé del cap perquè considera equivocades les paraules del ministre Wert

VilaWeb
Redacció
12.10.2012 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Juan Carlos de Borbón ha aprofitat la desfilada militar del 12 d’octubre per parlar amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en relació amb les polèmiques declaracions del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, sobre ‘espanyolitzar els alumnes catalans’.

Les imatges d’aquest tens moment, difoses per televisió, han desencadenat un terratrèmol polític a Madrid. Segons El País, Juan Carlos ha manifestat a Wert que això que va dir era ‘molt mal dit’.

Al final de la desfilada Juan Carlos cerca Rajoy, l’agafa del braç i se l’emporta a part. Al principi, té al costat el fill i el ministre de Defensa, Pedro Morenés. Tot seguit Juan Carlos es gira a Rajoy i li diu unes paraules que se li poden llegir als llavis: ‘l’afer d’espanyolitzar els catalans’, després Rajoy esbossa un mig somriure i s’arronsa d’espatlles. La conversa entre tots dos continua durant un parell de minuts, en què es pot veure el monarca espanyol adreçant-se a Rajoy i fent un gest seriós en alguns moments.

Durant la conversa, s’acosta Sofia de Grècia, que Rajoy saluda amb un ‘hola’, però Juan Carlos continua parlant amb el president del govern mentre ella es manté al marge de la conversa. En un altre moment, el ministre de Defensa va vers Sofia i hi comença una conversa breu.

Al començament de la desfilada, quan el monarca saluda els ministres del govern, en arribant a Wert s’atura un moment i li diu unes paraules que provoquen un somriure del ministre.

L’actitud de Juan Carlos s’ha entès a Madrid que renyava el president del govern espanyol, i això ha desfermat una cascada de reaccions. Potser la més significativa de totes, una piulada del director del diari El Mundo, Pedro J. Ramírez, en què es demana obertament si Juan Carlos no s’ha tornat boig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any