Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  12.10.2012  06:00

Les cartes amagades de Perpinyà

Un llibre fa ressaltar la contribució de la Vila Fidelíssima en el desenvolupament i difusió dels jocs de cartes a Europa

Men?ame
 

Jean-Pierre Garrigue, doctor en astrofísica i professor de matemàtiques a Nimes, presentarà a la seu del Consell General de Perpinyà (a les 17.30) la seva darrera obra, 'La carte à jouer à Perpignan. Du Moyen-Âge à nos jours'. En aquest llibre, hi repassa més de cinc-cents anys de relació entre la capital del Rosselló i la fabricació i difusió de les cartes.

Aquest nord-català és també membre de l’Associació Catalana de Genealogia i col·leccionista de jocs de cartes des de fa vint anys.

D'origen asiàtic, les cartes van arribar a Europa el segle XIV, a través del Pròxim Orient i la Mediterrània. En concret, els ports de Barcelona i de Cotlliure (la sortida per mar de Perpinyà) foren dels primers indrets d'entrada del joc, ja documentat a Catalunya el 1371. Gràcies a les famílies Bassarola, Borges, Cassanyes, Dessoris, Girau, Lehonart, Peroset i Planella, Perpinyà va esdevenir un focus molt important de difusió de cartes al continent europeu, segons Garrigue, i la ciutat va esdevenir, el segle XV, el centre mundial de la fabricació de cartes.

Amb la decadència de Perpinyà durant els segles XVI i XVII, el nom de la capital del Rosselló va començar a deslligar-se progressivament dels jocs de cartes, fins a arribar a la fi del segle XIX, quan es va abandonar definitivament aquesta activitat després de cinc segles de primerejar el sector.

El diari L'Indépendant ha entrevistat aquesta setmana Jean-Pierre Garrigue.