El ‘problema català’ de Marine Le Pen

  • Un article de Le Monde escruta tots els angles de la relació entre el Front Nacional i la Plataforma per Catalunya

VilaWeb
Redacció
12.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest és el títol de l’article publicat al bloc Droite(s) extreme(s) del diari Le Monde, sobre les relacions creixents entre el Front Nacional (FN) de Marine Le Pen i la Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada.

Aquestes dues formacions xenòfobes van coincidir a Xipre fa dues setmanes, en una reunió de l’Aliança Europea per la Llibertat de partits d’extrema dreta, i és a partir d’aquí que l’article relaciona els punts de contacte i, de discrepància, entre totes dues.

En concret, segons els periodistes que signen l’article, l’acostament del FN a PxC trastoca ‘l’estratègia de respectabilitat internacional’ que cerca Marine Le Pen, entestada a col·laborar únicament amb ‘partits creïbles i de primera fila’.

Encara que els resultats de PxC siguin modestos, el FN troba interessant que la formació racista faci comptes de presentar-se a les eleccions espanyoles amb una Plataforma per la Llibertat. Per una altra banda, el FN tampoc no veia amb bons ulls un possible independentisme de PxC, que s’ha esvaït amb el temps. Un altre punt de discòrdia, potser el més difícil de superar segons els autors de l’article, l’explica el dirigent nord-català del FN, Louis Aliot. Si bé no li sembla greu que Anglada comencés la carrera política amb el franquista Blas Piñar, sí que el preocupa que el responsable d’afers internacionals de PxC, Enric Ravello, sigui un ex-militant de Cedade, el més ben organitzat dels grups nacionalsocialistes d’Europa i que tenia la seu a Barcelona.

A Catalunya Nord encara tenen una altra objecció a la normalització de les relacions entre aquestes dues formacions, i és que PxC hi ha creat una secció local sense que el FN en tingués esment. Això fa que Aliot no vulgui ni sentir parlar de la possibilitat, manifestada per Anglada, d’anar plegats a les municipals del 2014.

Totes aquestes qüestions, segons els articulistes, són les que comprometen la formació de Marine Le Pen i la decisió de donar suport explícit i ferm a Plataforma x Catalunya, un suport que, arribat el cas, podria concretar-se en un acte de presència al final de la campanya d’Anglada per les eleccions del 25 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any