BBC: ‘Independència escocesa, lliçons catalanes per Caledònia?’

  • El periodista Niall O'Gallagher explica que la negativa espanyola a millorar el finançament ha estimulat l'independentisme català

VilaWeb
Redacció
10.10.2012 - 22:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La BBC toca en un article del periodista Niall O’Gallagher el cas català per explicar una mica l’evolució del procés d’independència d’Escòcia. El periodista ha parlat amb l’ex-president Jordi Pujol, que opina que el suport a la independència d’Escòcia podria créixer, si els votants no tenen l’opció de votar en favor de més poder i de més competències dins el Regne Unit.

O’Gallagher explica que el govern català convocarà un referèndum sobre la independència després de la negativa de Madrid a oferir més autonomia fiscal. De fet, l’acord anunciat pel govern britànic i l’escocès deixarà fora del referèndum del 2014 la pregunta sobre la restitució de més competències.

La BBC recorda que Pujol va ser ferotgement contrari a la independència durant molts anys. ‘Però des que va abandonar la presidència Pujol ha canviat d’idea i ara dóna suport a un estat independent per a una regió que té set milions i mig d’habitants’, diu O’Gallagher.

‘El sentiment independentista ha crescut com a resultat de la crisi financera i de la frustració per l’actitud del govern espanyol i dels tribunals envers la llengua catalana’, continua. ‘L’Onze de Setembre, diada nacional catalana, un milió i mig de persones van sortir als carrers de Barcelona demanant independència… L’endemà el president català i líder del partit de Jordi Pujol, Artur Mas, va anar a Madrid per demanar més autonomia fiscal. El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir que no. I ara Mas ha convocat eleccions i ha anunciat un referèndum sobre la independència, una cosa prohibida per la constitució post-Franco’.

‘Vell observador de la política escocesa, el senyor Pujol, em va explicar que la renúncia d’Espanya a oferir més poder ha fet créixer el suport a la independència. I amb l’acord entre Escòcia i el Regne Unit que exclou l’opció de més autonomia per a Holyrood [seu del Parlament d’Escòcia], pensa que pot passar igual que a Catalunya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any