El govern espanyol pressiona Brussel·les perquè no accepti Catalunya

  • Adreça un escrit a la comissió demanant-li claredat i dient que una independència unilateral seria il·legal

VilaWeb
Redacció
07.10.2012 - 13:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha adreçat un escrit formal a la Comissió Europea demanant que tots els membres expliquin la posició que tenen sobre una possible independència de Catalunya i que el nou estat català formi part de la UE. Així ho han explicat fonts de la Moncloa a Europa Press. L’executiu de Rajoy ha vingut dient que Catalunya quedaria fora de la Unió, però ara fa una setmana la vice-presidenta de la comissió, Viviane Reding, va negar que fos així, i va dir que confiava en ‘la mentalitat europea dels catalans’.

Després d’aquesta contundent afirmació, i quan el president de la Comissió, Jose Manuel Durao Barroso ja va dir que això dependria de la legalitat internacional, el govern espanyol mou fitxa per pressionar.

Concretament, explica que hi ha un article del Tractat de la Unió, el 4.2, que diu que es respectarà la identitat nacional dels estats membres ‘inherents a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals’. El govern espanyol vol dir amb això que, com que no seria pactada la secessió, esdevindria il·legal. I branda també la referència a la indissoluble unitat d’Espanya a la constitució.

El govern espanyol diu que aquest article del Tractat explica el que es coneix com a norma de remissió, és a dir, que incorpora el que l’ordenament jurídic de cada estat membre determina. Aquesta visió topa amb les declaracions de Barroso a final del mes d’agost. ‘Confirmo que en l’hipotètic cas de la secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se negociant-se dins l’ordenament legal internacional’, va dir.

Informació relacionada:

La vice-presidenta de la Comissió europea nega que Catalunya quedi fora de la UE si es fa independent

Editorial de Vicent Partal: Barroso obre la porta de la UE a Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any