Rajoy, sobre Catalunya: ‘Galícia no ha hagut de demanar diners’

  • Mas troba 'inconcebible' que un país com Catalunya hagi de tenir problemes de liquiditat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.10.2012 - 22:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena campanya de les eleccions gallegues, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha lloat la gestió que ha fet Galícia de la crisi econòmica i l’ha comparada implícitament amb Catalunya: ‘”Galícia no ha hagut d’endeutar-se ni demanar crèdits a l’estat’, ha dit, afegint: ‘Si altres haguessin fet com Feijóo no seríem on som’. Rajoy ho ha dit l’endemà de formalitzar l’operació de crèdit de 560 milions d’euros del fons amb la Generalitat.

Una estona abans, el president de la Generalitat havia dit que trobava ‘inconcebible’ que un país com Catalunya, que aporta una cinquena part de la riquesa del territori espanyol, que concentra un 28% de les exportacions i que té un dèficit fiscal anual d’uns 16.000 milions hagi d’estar pendent de si pot pagar ‘amb més o menys comoditat’ a final de mes, en relació al fons de liquiditat que encara no ha arribat de Madrid.

Mas ho ha dit durant el 17è congrés de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) que s’ha fet a Girona davant la presència de 400 delegats. Mas ha estat rebut amb entusiasme i ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida per aconseguir una ‘majoria sobiranista rotunda’ a les urnes perquè si no, ha dit, el projecte quedarà coix.

Mas, al New York Times

Arran de l’impacte internacional que té el procés català cap a la independència, el New York Times es va entrevistar dimecres amb Artur Mas al Palau de la Generalitat. De la conversa, el diari nord-americà avui n’ha publicat aquest article, titulat ‘El líder català agafa amb decisió la palanca separatista’, en què explica la determinació del president de tirar endavant ‘un referèndum per decidir si continuar formant part d’Espanya’. ‘Hem creat un gran sentiment d’esperança en una gran part de la nostra societat’, diu Mas.

‘Ell personalment votarà per la independència si arriba el cas’, diu el diari, que destaca l’ideal de Mas, que el president ha expressat en més d’una ocasió: ‘El meu ideal és que formem part dels estats units d’Europa’.

El New York Times qualifica el procés català com ‘el desafiament més seriós a una entitat sobirana a Europa des de la implosió de Iugoslàvia als anys noranta’, i es pregunta com Mariano Rajoy ho encararà.

De fet, l’article explica com s’ha arribat fins a aquesta situació, arran de la negativa de Mariano Rajoy a acordar el pacte fiscal. ‘Quan tens una negativa clara, has de canviar de direcció’, ha dit Mas, que també ha respost la pregunta de com s’ho faria Espanya sense Catalunya. ‘Espanya sense Catalunya no seria insolvent, però estaria més limitada’.

Un país capdavanter a la UE

I sobre la pertinença del nou estat català a la Unió Europea, l’article del New York Times diu: ‘Tot i que Catalunya encararia una dura pugna per entrar a la Unió Europea, en particular per l’oposició de Madrid, Mas va dir que Brussel·les havia mostrat en les dues dècades des de la caiguda de la Unió Soviètica que es podia ajustar a demandes nacionals molt més dramàtiques i imprevisibles’. A més, destaca que Catalunya seria un dels dotze estats capdavanters dels vint-i-set de la UE.

Mas també ha recordat que si Catalunya assoleix la seva sobirania es retiraria de la política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any