Les llistes electorals, principal escull de la negociació entre ERC i SI

  • Els participants en la reunió anuncien el trencament de la negociació en un comunicat conjunt · Expressen la voluntat de 'continuar col·laborant'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió d’ahir entre Esquerra, Solidaritat, Reagrupament i Democràcia Catalana es va acabar sense acord, i un dels punts determinants del fracàs de la reunió van ser les llistes. Mentre Solidaritat proposava un tàndem Junqueras – López-Tena als dos primers llocs de Barcelona, la primera posició de Girona i la segona de Tarragona, Esquerra oferia la quarta posició de Barcelona a López Tena i la novena a Uriel Bertran.

Tots quatre partits van signar un comunicat conjunt comunicant el fracàs de la reunió, però amb el compromís de continuar col·laborant i de cercar punts de complicitat des d’ara.

Concretament, la proposta republicana era de donar el primer lloc de Barcelona a Oriol Junqueras, el segon lloc a un independent, el tercer a Marta Rovira, el quart a López Tena i el novè a Uriel Bertran. A Girona, Tarragona i Lleida oferien la tercera posició a Solidaritat. En canvi, Solidaritat demanava un tàndem a Barcelona, amb Oriol Junqueras de cap de llista i López Tena de número dos, amb el quart lloc per a Uriel Bertran; també volia el primer lloc de Girona.

A la sortida de la reunió, el diputat de Solidaritat, Uriel Bertran, va culpar ERC del desacord i que la secretària general republicana, Marta Rovira, havia anunciat que la direcció del partit no volia continuar negociant.

A banda les llistes, els altres punts difícils van ser l’estratègia de campanya conjunta, la cohesió del grup parlamentari resultant, la concreció del programa electoral, la presència d’independents a les llistes. Tot amb tot, Solidaritat va dir que eren més els punts d’acord que no de desacord i que calia continuar negociant.

A la sortida de la reunió, Marta Rovira va adduir el comunicat conjunt i no va voler valorar els detalls de la negociació. En aquest comunicat, els participants manifesten la voluntat de continuar les converses i es comprometen a obrir una taula de treball amb totes les forces independentistes amb vista a concretar una futura col·laboració.

Una negociació en dos actes

La reunió va començar a migdia al parlament abordant qüestions com les llistes electorals, els actes de campanya de la possible coalició i la configuració del grup parlamentari. Els negociadors d’ERC i de Solidaritat van acostar posicions en alguns punts i van acabar a les cinc amb una proposta sobre la taula, però a la tarda, a la seu del CIEMEN i després d’una reunió d’urgència de la direcció d’ERC, els republicans van negar-se a continuar negociant.

La delegació d’Esquerra era formada per tres membres, entre els quals hi havia la secretària general, Marta Rovira, i el secretari general adjunt, Lluís Salvadó. Per Solidaritat, hi havia els tres diputats del parlament, Alfons López Tena, Toni Strubell i Uriel Bertran. El representant del partit de Joan Laporta, Democràcia Catalana, va ser Lluís Mosella. Finalment, Reagrupament, que va decidir d’assistir a la reunió ahir mateix, hi va enviar el portaveu Ignasi Planas i dos membres de la junta directiva nacional, Xavier Serraïma i David Vinyals.

Quant a la CUP, havia declinat l’oferiment de participar en la reunió per respecte al debat intern de la militància. La CUP fa aquests dies un procés assembleari sobre la possibilitat de concórrer a les eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any