Les llistes, un dels principals esculls de la negociació entre independentistes

  • Els participants han fet un comunicat conjunt per anunciar el trencament de la negociació i la voluntat de 'continuar col·laborant'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.10.2012 - 20:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió entre Esquerra, Solidaritat, Reagrupament i Democràcia Catalana s’ha acabat sense acord. Tots quatre partits han fet un comunicat conjunt per anunciar el fracàs de la reunió i el compromís a continuar col·laborant i cercant punts de complicitat a partir d’ara. Un dels principals problemes de la negociació ha estat la configuració de les llistes. Si bé Solidaritat proposava un tàndem d’Oriol Junqueras amb Alfons López Tena per Barcelona, la primera posició de Girona i la segona de Tarragona, Esquerra oferia la quarta posició de Barcelona per López Tena i la novena per Uriel Bertran.

Concretament, la proposta republicana per Barcelona era la primera posició per Oriol Junqueras, la segona per un independent, la tercera per Marta Rovira, la quarta per López Tena i la novena per Uriel Bertran. Per Girona, Tarragona i Lleida oferien la tercera posició per Solidaritat.

A la sortida de la reunió, el diputat de Solidaritat, Uriel Bertran, ha culpat ERC del desacord i ha dit que ha estat la secretària general republicana, Marta Rovira, qui ha anunciat que la direcció del partit havia decidit que no calia continuar negociant.

A més de la configuració de les llistes, els altres punts de dificultat han estat l’estratègia de campanya conjunta, la cohesió del grup parlamentari resultant, la concreció i el detall del programa electoral, la presència d’independents a les llistes. Amb tot, Solidaritat ha defensat que eren superiors els punts d’acord que els de desacord i que calia continuar negociant.

A la sortida de la reunió, Marta Rovira s’ha remès al comunicat conjunt i no ha volgut entrar a valorar els detalls de la negociació

En aquest comunicat, els participants manifesten la voluntat de continuar amb les converses i es comprometen a obrir una taula de treball amb totes les forces independentistes amb la voluntat de concretar una col·laboració en el futur.

Una negociació en dos actes

La reunió ha començat a migdia al Parlament on s’ha parlat de qüestions com les llistes electorals, els actes de campanya de la possible coalició i de la configuració del grup parlamentari. Els negociadors d’ERC i de Solidaritat han acostat posicions en alguns aspectes i han acabat a les cinc amb un principi d’acord, però a la tarda, a la seu del CIEMEN i després d’una reunió d’urgència de la direcció d’ERC, els republicans han refusat continuar negociant.

La delegació d’Esquerra ha estat formada per tres membres, entre els quals hi ha la secretària general, Marta Rovira, i el secretari general adjunt, Lluís Salvadó. Per Solidaritat hi han anat els tres diputats del parlament, Alfons López Tena, Toni Strubell i Uriel Bertran. El representant del partit de Joan Laporta, Democràcia Catalana, ha estat Lluís Mosella. Finalment, Reagrupament, que ha decidit d’assistir a la reunió avui mateix, hi ha participat amb el portaveu Ignasi Planas i de dos membres més de la junta directiva nacional, Xavier Serraïma i David Vinyals.

Per una altra banda, la CUP ha declinat l’oferiment de participar en la reunió per respecte al debat intern de la militància. I és que la CUP fa aquests dies un procés assembleari sobre la possibilitat de concórrer a les eleccions. 

Guia sobre una possible coalició independentista. Beneficis i perjudicis per a Esquerra, Solidaritat, CUP i Reagrupament d’una candidatura unitària amb vista a les eleccions del 25 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any