Joan Fuster i la defensa de la llengua llengua, protagonistes del Nou d’Octubre

  • Després de la manifestació, amb el lema 'El País Valencià és el futur', es farà un homenatge a l'escriptor de Sueca

VilaWeb
Redacció
04.10.2012 - 18:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió 9 d’Octubre, plataforma integrada per associacions, sindicats i partits, ha presentat el programa d’actes que organitza en motiu de la celebració de la Diada del País Valencià, el 9 d’Octubre. La convocatòria principal és la tradicional manifestació, convocada enguany amb el lema ‘El País Valencià és el futur’ (manifest), que eixirà de la plaça Sant Agustí de València, a les sis de la tarda, i que enguany està marcada per un doble context, econòmic i nacional, on es reivindicarà ‘el nostre tret d’identitat més important, el valencià, la nostra llengua’.

A la manifestació es reivindicarà que ‘el futur del poble valencià passa també per l’escola pública i coeducadora, de qualitat i en valencià, que garanteix la igualtat d’oportunitats en l’accés i la formació de les persones’. Segons els convocants, ‘el valencià a l’escola és fonamental perquè el nostre futur, l’alumnat, els xiquets i les xiquetes que duran les regnes d’aquest país, vetllen per ella’. I afegeixen: ‘Volem un sistema educatiu plurilingüe, sí, però que no margine la nostra llengua, i això és innegociable. Per això es mostrarà l’oposició al recentment aprovat Decret sobre Plurilingüisme.’

Enguany, s’incorpora una novetat a les celebracions de la diada. Després de la manifestació, es farà un acte d’homenatge a Joan Fuster, a les nou del vespre, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià.

L’homenatge es fa amb motiu del cinquantè aniversari del llibre ‘Nosaltres els valencians’ i en record del trentè aniversari de l’aplec que, el 25 d’abril de 1982, va reunir a la Plaça de Bous de Castelló desenes de milers de valencians en commemoració del cinquantè aniversari de les Normes de Castelló. 

L’acte combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l’assagista de Sueca a través dels seus textos. Serà conduït per Josep Manuel Casany, interpretaran els textos els actors Paco Alegre, Pilar Almeria, Francesc Anyó, Pepa Juan i Albert Iborra i finalitzarà amb l’actuació musical de Miquel Gil.

La Comissió entén que ‘era necessari un homenatge a la figura i l’obra del gran assagista’, i fa una crida pública a l’Ajuntament de València perquè, com a institució pública que és, en el sentit que hauria de representar el sentiment de tots els valencians, ‘faça ell també un homenatge públic i institucional a Fuster’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any