L’ANC de Mallorca comença a caminar

  • Es posa a treballar pel dret de decidir · S'ha establert un secretariat provisional que prepararà un full de ruta de cara a la propera reunió

VilaWeb
Redacció
04.10.2012 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mig centenar de persones va reunir-se ahir al monestir de la Real de Palma per tirar endavant l’Assemblea Nacional Catalana de Mallorca, amb la mirada posada a la resta de les Illes, i mantenint els vincles amb l’ANC. Fa uns mesos que van començar els contactes entre activistes mallorquins i el secretariat nacional de l’ANC, i ahir hi va haver una primera trobada a Palma per donar cos a una entitat que treballi pel dret de decidir. ‘De moment no hem parlat d’independència sinó de treballar per la consciència de la pròpia identitat, que és el que dóna dignitat, i la dignitat és molt mala de tombar’, diu a VilaWeb Maria Antònia Font, una de les promotores i membre del secretariat provisional que ahir es va constituir.

La reunió va servir per establir la relació amb l’ANC i dibuixar els fonaments i un full de ruta de cara a la propera reunió, que tindrà lloc el 29 de novembre. Alguns dels assistents eren partidaris de no mantenir cap relació amb l’ANC i anomenar-se Assemblea Nacional Mallorquina, però aquest postulat va ser minoritari i, per àmplia majoria, es va decidir de constituir una Assemblea Nacional Catalana de Mallorca ‘vinculada’ a l’Assemblea Nacional Catalana. ‘Des del primer moment, quan l’ANC es va presentar al Palau Sant Jordi, ens hi vam sentir inclosos’, diu Font. ‘Pensam que som un sol país, tenim una llengua i una cultura comuna, una nació comuna, i volem treballar en aquest àmbit territorial que mos uneix, encara que els tempos siguin diferents. Em va agradar molt el que va dir un senyor: ‘Jo som català de Mallorca, i som tan català com un que viu a Martorell’. És important anar prenent consciència de la pròpia identitat, i no hem de tenir por. Som catalans. De Mallorca, però catalans’.

Sis dels assistents es van presentar voluntaris per formar un secretariat provisional, que treballarà per establir ponts amb Menorca i les Pitiüses. ‘Encara s’ha de veure què volen fer: si creem una ANC de les Illes, si cada illa vol fer el seu propi camí, o bé si cada illa es vol vincular directament amb l’ANC del Principat. La insularitat pesa molt, i cada illa és un món’, diu Maria Antònia Font, que també és portaveu de l’STEI-i i impulsora d’Enllaçats pel català. El secretariat també s’encarregarà de redactar una proposta d’objectius, que es presentarà a la propera reunió, i establirà accions a fer i contactes amb la resta de les Illes i amb el Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any