Cinc presidents autonòmics del PP contra Mas i per la unitat d’Espanya

  • Rajoy es nega a reequilibrar les obligacions de dèficit públic de les autonomies · Bauzá ataca el sistema de finançament

VilaWeb
Redacció
03.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presidents de cinc governs autonòmics del PP van aprofitar la conferència de presidents de comunitats autònomes d’ahir a Madrid per defensar la unitat espanyola. Els presidents de la comunitat de Madrid, Ignacio González; d’Extremadura, José Antonio Monago; de l’Aragó, Luisa Fernanda Rudi; de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera; i de Ceuta, Juan Vivas, van condicionar l’estabilitat econòmica i la confiança dels mercats a la unitat espanyola, adduint que, altrament, Brussel·les no ajudaria l’estat.

Rajoy fa un altre cop de porta

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va desestimar la petició de la gran majoria de presidents de comunitats autònomes –alguns dels quals del Partit Popular– d’afluixar la reducció del dèficit fixada per a l’any vinent. Segons Rajoy, no hi ha marge per a fer cap mena de modificació de les decisions preses en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera; que en tot cas, se’n podria parlar quan es fixessin els objectius del 2014.

Per tant, el repartiment de l’objectiu de dèficit continua essent, enguany, de l’1,5% per a les comunitats, i del 0,7% l’any vinent. La discrepància més marcada va ser la del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, que va demanar un repartiment més just entre les autonomies i l’estat; en particular, va proposar que el govern espanyol distribuís entre les comunitats ‘l’oxigen’ que havia aconseguit de Brussel·les en relació amb l’objectiu de dèficit, tant en percentatge com en temps.

Malgrat les discrepàncies, Rajoy va anunciar al final de la reunió que hi havia hagut acord de totes les comunitats autonòmiques sobre el compliment dels objectius i va enviar un missatge positiu als mercats.

Tensió

La reunió va ser particularment tensa, molt més que no les dels anys passats, perquè fins i tot homes del PP com el president balear José Ramón Bauzá i el president valencià Alberto Fabra es van declarar descontents pels pressupostos de l’estat del 2013; però també ho va ser pel procés polític a Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser l’últim a arribar al senat, que era el lloc de la reunió, que al començament va presidir el rei Juan Carlos I. El rei i Mas van parlar un moment; després, ja asseguts a la taula de reunions, Mas i Soraya Sáenz de Santamaría van demostrar una certa tibantor, quan es va repartir el document de treball amb l’objectiu de dèficit.

El rescat d’Espanya

Rajoy va negar en la seva conferència de premsa la possibilitat que Espanya demanés tot seguit el rescat d’Europa per tal de rebaixar la tensió del deute públic.

Informació relacionada:

El pressupost espanyol castiga el País Valencià i les Illes

El president Bauzá ataca el sistema de finançament

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any