Jaume Barberà: ‘El procés cap a l’estat propi tindrà un paper destacat a Singulars’

  • Avui torna el programa d'entrevistes de Televisió de Catalunya ·S’obre amb una entrevista al professor Carles Boix sobre 'el camí cap a l'estat propi’

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
03.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les entrevistes del programa dirigit i presentat per Jaume Barberà, ‘Singulars‘ (TVC) tornen avui, amb l’aurèola aconseguida la temporada passada. I tornen amb Carles Boix, professor de teoria de la democràcia de la Universitat de Princeton i doctor en ciències polítiques per Harvard. El tema de l’entrevista serà ‘El camí cap a l’estat propi i les possibilitats de ruptura amb Espanya’. Per saber com serà la nova temporada de ‘Singulars’, hem parlat amb Barberà que, a més, ens ha exposat el seu model de periodisme.

Quin enfocament tindrà ‘Singulars’ aquesta temporada, després de l’èxit de l’anterior?
—L’enfocament serà el mateix que, segons els telespectadors i vosaltres mateixos, ha convertit ‘Singulars’ en un programa de referència. Continuarem tractant, d’una manera clara i singular, temes d’economia, de política, de ciència, creixement personal, filosofia, nutrició, educació i trajectòries personals i professionals. Canviem de dia d’emissió aquest trimestre: passem de dimarts a dimecres. Però l’hora serà la mateixa, a les 22.35. El diumenges es reemetrà per TV3, a mitjanit.

Quin paper hi tindrà el procés cap a l’estat propi que s’ha obert a Catalunya?
—Un gran paper. Per exemple, les dues primeres emissions de la temporada tocaran aquest tema. I canviarem tantes vegades com calgui la programació, si ho requereix l’actualitat.

Com trieu els convidats? Amb quins criteris?
—El nostre periodisme és intencional. No fem taquigrafia, ni en volem fer. Això vol dir que ens marquem objectius temàtics d’acord amb allò que creiem que la gent vol saber. Una vegada fixat l’objectiu, comença una feina de documentació molt exhaustiva fins a trobar la persona que creiem que pot oferir el que pretenem. Per exemple, ens deien que hi havia ‘brots verds’ i que els bancs espanyols eren els més solvents del món. La nostra documentació i els contactes lliures no opinaven pas igual. Ja tenim tema, oi? Ara cal trobar la persona que, sense tenir la paraula llogada, pugui oferir una altra realitat, basada en una anàlisi pròpia, perfectament defensada i contrastada.
Aquest és el nostre periodisme. De moment, cap dels nostres convidats no s’ha equivocat. I tots eren, pràcticament, desconeguts del gran públic.

El primer convidat serà el professor Carles Boix. Què n’hem d’esperar, d’aquesta entrevista?
—En Carles Boix és una autoritat en teoria de la democràcia. És doctor en ciències polítiques per Harvard i catedràtic de ciències polítiques i afers públics de Princeton. Amb aquest currículum, la seva experiència i les seves capacitats pedagògiques, podem esperar el millor. Boix explicarà el camí cap a l’estat propi i les possibles situacions de ruptura amb Espanya. Estic totalment convençut que, amb l’argumentació serena i ben travada d’en Boix, els partidaris de la desinformació, de la por, d’amenaces, de tergiversació de la legislació internacional quedaran ben retratats.

Quina funció pot fer un programa com ‘Singulars’ en el debat obert anterior al referèndum?
—La mateixa que ha fet fins ara: informar i divulgar. Per exemple, el dia 10, parlarem de Catalunya, Espanya i l’euro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any