David Fernàndez: ‘Que la veu dels sense veu irrompés en seu parlamentària seria una bona notícia per a les classes populars’

  • Debat obert a la CUP sobre una candidatura per al 25-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.10.2012 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entenc que l’acceleració del temps polític ha precipitat un debat polític que la CUP ja venia contraposant, aprofundint i perfilant abans i després de l’Assemblea de Reus del març passat. I que és aquest treball col·lectiu previ, encara inacabat, el que pot facilitar que es puguin presentar. Des del màxim respecte a la seva militància, que és qui ho decidirà, suposo que les preguntes claus són com, a fer què i amb qui. Amb quines complicitats, des de la intersecció de cicle sobiranista i el cicle d’indignació i en sinergia amb totes les lluites obertes en defensa dels drets socials que ens volen arrabassar. Un país sense justícia social i on manen els mercats no és un país: és una altra gàbia.

Amb sumes que multipliquen, el potencial sociopolític de la CUP és enorme i crec que la realitat del carrer reclama una opció insubmisa, nítidament independentista, profundament d’esquerres i radicalment democràtica, que esperoni la ruptura política i la transformació social davant l’ofensiva recentralizadora, l’hegemonia neocon-vergent i la doctrina del xoc neoliberal. Un motor d’esperança, un empenta més al canvi social i polític, un projecte no condicionat i sense cap renúncia a l’agenda: per mi la CUP és això. És l’hora de les alternatives contra l’economia de casino del capitalisme senil: l’hora de desobeir. Que la veu dels sense veus, en uns Països Catalans que s’obliden sovint i on sobreviuen ja 2’7 milions de pobres, 1’3 milions de persones a l’atur i 80.000 famílies desnonades, irrompés en seu parlamentària seria una bona notícia per a les classes populars catalanes. I ben dolenta per a les elits que es pensen que el país és seu.

Respecte el debat mediàtic sobre les coalicions polítiques ho veig mal plantejat: la CUP ja fa coalicions consolidades cada dia. Al carrer, des de baix i amb tots els sectors socials -sanitat, educació, moviments socials– en lluita i que s’oposen a tant de frau amb caràcter d’estafa. De la resta diria que és inviable. No tan tècnicament sinó políticament. El que no és real a la realitat, a baix, no pot ser real per dalt. La CUP, en bona mesura, ha irromput en els municipis com projecte polític alliberador, amb cultura política pròpia i pràctiques alternatives, contra unes esquerres irresponsables, desesquerranitzades i pusil·lànimes. Més preocupades per la gestió del poder que per la transformació de les desigualtats i l’alliberament polític dels fraus de la transició. Ja n’hi ha prou que l’esquerra estigui sempre al fons a la dreta.

Em tranquil·litza, però, constatar que per a la CUP tan important és el 25 de novembre, com el 26. Que tan important és Font de la Pòlvora a Girona com Benimaclet o Burjassot al País Valencià. El país està tan trinxat que s’ha de refer, recompondre i reconstruir solidàriament des de baix. Més encara quan el pitjor enemic de les esquerres és el triomfalisme: queda molt camí per fer i un peu al Parlament –amb la resta del cos al carrer– és una passa més. I si, és clar: estem en un moment en què amagar el cap sota l’ala no serveix per a res. Ni per a amagar el cap sota l’ala. Enmig de la pitjor crisi social, de les pitjors retallades des del final de la dictadura i de la cruïlla política, social, cultural i econòmica més important de les darreres dècades.

En tot cas, això si, si finalment hi van –amb un com, amb un per què i amb un amb qui que no perdi de vista que no es poden defraudar els anhels de justícia i llibertat– serà la vegada que votaré més convençut, conscient i esperançat de la utilitat d’un vot al Parlament de Catalunya. Un vot que faci indestriables els camins de la llibertat política dels Països Catalans i de les màximes quotes de justícia social per a aquest país, que no és res més que la seva gent. La gent que l’habita i el fa possible i el moviment popular que durant dècades, en dictacràcia o democradura, l’ha mantingut dempeus.

David Fernàndez és periodista. Va anar a les llistes de la CUP per Barcelona com a independent i és a punt de publicar, amb Julià de Jòdar, el llibre ‘Cop de Cup’, sobre la història de l’organització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any