Adam Majó: ‘Seria absurd que l’esquerra independentista no tingués un paper actiu en aquest procés’

  • Debat obert a la CUP sobre una candidatura per al 25-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.10.2012 - 11:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En l’actual conjuntura de qüestionament definitiu de les autonomies i d’obertura d’una possibilitat de construir una república catalana, encara que ho voti només una part del país en comptes de la totalitat dels Països Catalans com nosaltres voldríem, entenem que l’esquerra independentista hem de ser-hi. Nosaltres, que ens considerem hereus de l’independentisme dels anys 70-80, que hem aguantat la torxa en solitari i en situacions difícils, seria absurd que ara no tinguéssim un paper actiu en aquest procés.

En una situació de fracàs d’un determinat model econòmic, i per extensió del capitalisme, seria també absurd que el debat sobre la sobirania es deslligués del debat sobre el model de societat que volem. Per tant, en aquesta conjuntura, tenim l’obligació de dur una proposta obertament d’esquerres que qüestioni els principis i l’estructura bàsica del model econòmic en el qual vivim.

Després del consell polític de dissabte passat, la sensació compartida és que en aquest moment cal que ens impliquem políticament a tots els nivells. Hi ha dubtes sobre si hem fet prou feina de base, si estem prou arrelats i hem fet prou bé la feina com per garantir que el salt al parlament servirà pel que ha de servir. Però en tot cas, la sensació i la convicció que en aquest moment no podem quedar-nos al marge és compartida.

Per què ha de servir la CUP al parlament? Ha d’empènyer el procés cap a la independència –perquè de ben segur que hi haurà temptacions de diluir l’objectiu–, i alhora ha de dotar d’agenda social aquest projecte per la independència. Hem de contribuir i qüestionar-nos molts aspectes de la relació entre la societat i la política. No ho podem fer sols, només ho podem fer si som capaços de recollir les aspiracions i reflexions de molta altra gent dels sectors populars que lluita en diversos àmbits. ¿Estem prou arrelats? ¿Hem fet prou feina de base com per garantir que la CUP servirà per portar al parlament precisament els neguits de la gent que es mou al parlament, com fem als ajuntaments? Aquest és el dubte que té alguna gent de la CUP. De fet el tenim tots, el que passa és que alguns pensem que malgrat aquests dubtes val la pena fer l’esforç i les passes.

Aquest cap de setmana tenim assemblees territorials. Som en un procés pràcticament d’assemblea oberta, per tant, poden sorgir propostes, però és evident que la decisió es prendrà el dia 13 i aquell dia ja no hi haurà temps per presentar cap coalició. En tot cas, no ens presentaríem en cap llista que no fos clarament d’esquerres –no pas transversal– i clarament independentista. La gent propera a la CUP no entendria ara una llista ambigua. I si ha de tenir aquestes dues característiques sòlidament marcades, se’m fa difícil veure cap coalició. A banda que, perquè funcionés, requeriria de més temps i debat. La meva impressió és que no hi haurà cap coalició, però sí que esperem col·laborar amb altres col·lectius i organitzacions extraparlamentàries amb qui treballem i tenim contactes.

Adam Majó és regidor de la CUP de Manresa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any