Quim Arrufat: ‘És una oportunitat i una necessitat que la CUP sigui al parlament’

  • Debat obert a la CUP sobre una candidatura per al 25-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.10.2012 - 11:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquestes eleccions són una oportunitat política per al país i també per a la CUP, perquè hi ha hagut una deserció força massiva d’un discurs que contempli la territorialitat completa de la nació i al voltant d’un discurs d’esquerres rupturista, que plantegi que no és aquest el model institucional i econòmic en el que ens volem desenvolupar com a societat.

Aquest últim és un discurs que manté bona part de la societat catalana i que no es veu representat en cap de les forces polítiques representades, fins i tot els hereus del PSUC, que han renunciat a qüestionar el sistema institucional i econòmic. A més, no hem d’aspirar a convertir el nostre territori en un parc temàtic per les classes altes europees. Per això la CUP té unes formulacions de programa que manquen a l’arc parlamentari, que poden representar una bona part de la societat.

A banda, el que manca a l’arc parlamentari és una pràctica política que nosaltres hem llaurat poc a poc als municipis, juntament amb moviments socials i qüestionant-se a si mateixa. En resum, una pràctica política que combina el carrer i les institucions, atorgant la legitimitat a les assemblees popular obertes.

Però el que marca la urgència de la concurrència de la CUP és que es plantegen unes eleccions plebiscitàries, en les quals es posen les bases d’un nou estat del Principat de Catalunya. I totes les forces independentistes de l’arc parlamentari estan permetent que es creïn aquestes bases buides de valors i continguts, destacant que sigui un estat neutre. I això no existeix. Nosaltres volem omplir-lo de contingut: un estat d’iguals, antiracista, de respecte a la terra, que faci de la seva cultura i la seva llengua valors integradors. Un seguit de punts que actualment s’han abandonat. A més, volem un estat sobirà econòmicament i políticament, no volem la independència per tenir una bandera més, ni un carnet més, sinó per decidir com desenvolupem el nostre país.

A més, després del 25-N hi haurà un escenari d’aparició de la troika, que intervindrà de forma integral l’estat espanyol, també la seva sobirania. I això ens afectarà, ja que perdrem més drets democràtics dels que hem perdut fins ara, i també sobirania econòmica. Cal tenir en compte que guanyarà CiU, que es troba en plena sintonia amb les posicions que adoptarà la troika per governar, de forma tecnocràtica i neoliberal, sense trobar cap resistència al parlament.

Per tant, doncs, són dues situacions: unes eleccions plebiscitàries i l’existència d’una dreta en total consonància amb les polítiques de la troika. Des del meu punt de vista, és una oportunitat i una necessitat que hi hagi una formulació com la de la CUP al parlament. Evidentment hi ha riscos, com per exemple que les presses facin que la proposta electoral no sàpiga traslladar al 100% totes les coses positives de la pràctica política de la CUP, però és un risc que depèn de nosaltres i que cal córrer, per poder fer arribar el nostre discurs sencer a la gent.

Quim Arrufat és regidor de la CUP de Vilanova i la Geltrú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any