El Bloc se solidaritza amb els processos de Catalunya i Escòcia

  • El partit aprova per unanimitat una resolució pel dret de decidir i reelegeix Morera secretari general

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’actual secretari general del Bloc, Enric Morera, ha estat reelegit pel VI congrés nacional del partit, tingut a València. El dossier de gestió de Morera al davant del Bloc va tenir l’aval del 85% dels delegats. A més, els delegats van aprovar per unanimitat tot de mocions, com la que demana la fi del deute històric, el concert econòmic i una agència tributària pròpia, i la que propugna l’autodeterminació i el dret de decidir, en què s’abonen els processos de Catalunya i d’Escòcia. Aquesta resolució va aprovar-se amb crits d’independència.

També per unanimitat els delegats van aprovar d’oposar-se a l’apujada de l’IVA sobre la cultura, van condemnar les retallades en ensenyament i l’atac a les línies en català, i van optar per un model econòmic més just i centrat en les persones.

Abans del discurs de cloenda de Morera el congrés va homenatjar els militants nacionalistes històrics, entre els quals hi havia el primer regidor d’Oliva, Paco Devesa, i Pepa Chesa.

En les paraules finals, el secretari general del Bloc va confessar als delegats que, al País Valencià, ja hi havia començat el canv : ‘Perquè ja necessitem un canvi, no un recanvi.’ També va anunciar que es constituiria una candidatura, presidida per Compromís, amb aliats al parlament espanyol, amb vista a les eleccions europees.

Morera: ‘El canvi és factible i hi hem d’estar preparats’

En aquest congrés històric, el més important des de la fundació del partit, en paraules de Morera, no solament s’ha renovat l’executiva nacional, ans també s’han reforçat els pilars de l’estructura de la coalició Compromís, perquè pugui créixer més i esdevenir un partit amb opcions reals de governar la Generalitat.

‘És el congrés més important’, deia Morera abans de l’obertura, ‘perquè ens trobem en un context de creixement, de fortalesa i d’ambició. El puc qualificar d’històric perquè l’ha preparat el valencianisme polític per fer el salt al canvi i governar la Generalitat. Eixe és el nostre objectiu.’ I encara més: ‘El que fem bé a escala municipal, amb la política que representem de valencianisme, innovació, rigor, honestedat, en fi, tots aquells aspectes que han fet fort el valencianisme i que posem en pràctica allà on governem, volem portar-ho també al govern de la Generalitat, per canviar la política que ens afona ara mateix com a poble.’

Amb el congrés el Bloc ha demostrat que tenia la força necessària per a canviar la manera de fer política, com ho ha demostrat ‘als ajuntaments, a les diputacions, a les corts i al congrés espanyol, on és una alternativa a l’opacitat del PP i del PSOE’.

‘El canvi és factible i nosaltres hi hem d’estar preparats, amb idees, amb valors, amb alternatives positives per a eixir de la crisi i amb un nou equip per a dirigir aquest canvi, que és l’equip de la candidatura que presentem al congrés’, digué Morera a VilaWeb.

Al congrés també s’ha de reforçar el paper del Bloc a Compromís: ‘Volem que Compromís, que és una innovació política, continue essent una cooperativa política, una coalició permanent i estable, en què el paper del Bloc siga fonamental i decisiu… Com més fort serà el Bloc en eixa coalició permanent i estable, més fort serà Compromís.’ I encara: ‘Compromís s’ha construït de dalt a baix, i ara comencem un procés, que el Bloc també vol encapçalar amb el congrés, de construir Compromís de baix a dalt, amb molta democràcia i amb molta amplitud. Perquè hi ha molta gent, de moltes comarques, que vol participar en el projecte de Compromís, i hi hem d’estar preparats. Aquest congrés, doncs, ens prepara per al creixement que tindrà Compromís.’

El Bloc ha de consolidar, a més, la innovació organitzativa, necessària per al creixement com a partit. ‘Hem d’adaptar les noves estructures per fer-les més funcionals, més àgils, més operatives’, deia Morera en relació amb la ponència d’innovació organitzativa. Segons aquesta innovació, el partit s’estructura en cinc grans àrees i s’implanten algunes secretaries noves, com la de defensa del militant o la de la transparència. ‘És una candidatura, la que presentaré, de vint-i-cinc persones, en què també s’incorporen com a membres nats els nostres portaveus al congrés espanyol, a les diputacions i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.’

El VI Congrés nacional del Bloc, sota el lema ‘La força de la democràcia’, s’ha desenvolupat aquest cap de setmana a la Universitat Politècnica de València, amb l’assistència de sis-cents delegats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any