Les primeres enquestes posteriors a l’11-S confirmen l’avanç de l’independentisme

  • La Vanguardia i El Periódico publiquen avui dues enquestes electorals, que coincideixen a apreciar l'auge sobiranista

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les primeres enquestes posteriors a l’11-S confirmen el tsunami independentista causat per la manifestació de l’Onze de Setembre. Tant la que publica El Periódico com la que publica La Vanguardia posen en relleu un suport en massa i incontestable al referèndum d’autodeterminació i l’augment del vot als partits sobiranistes.

L’enquesta de La Vanguardia indica un augment de diputats per a les formacions sobiranistes. CiU, de fet, quedaria prop de la majoria absoluta (66 o 67 diputats) i ERC i ICV pujarien (13 i 12, respectivament), però no tant com s’esperava. Solidaritat es mantindria al parlament, però perdria un escó (3). En canvi, el PSC experimentaria una important davallada (21) que el podria deixar per sota dels resultats obtinguts fa anys per Esquerra Republicana, i el PP també baixaria (15 o 16). Ciutadans augmentaria un escó (4), segons aquesta enquesta, que no té en compte la possible presentació de la CUP.

En la mateixa enquesta s’indica que un 83% dels catalans es mostren d’acord amb la convocatòria d’un referèndum sobre la independència, que si tingués lloc obtindria un 55% de vots favorables. En contra, hi votaria un 33,5%, i un 10,2% encara no sap què votaria. El sondatge situa la participació en la consulta en el 72%.

Per la seva banda, El Periódico va publicar ahir al vespre un avanç d’una enquesta pròpia sobre les eleccions del 25 de novembre, segons la quals el 71,3% dels catalans secunden que es faci un referèndum sobre l’autodeterminació. Avui al vespre, ha publicat una altra part de les dades, la referent a la intenció de vot i participació. Segons l’estudi de l’empresa Gesop, CiU obtindria entre 64 i 65 escons, dos o tres més que no ara. ERC recuperaria entre 7 i 8 diputats i la tercera posició, i Solidaritat, contràriament a La Vanguardia, arribaria als 5 o 6 escons. Iniciativa es queda igual i Ciutadans arribaria fins els 5 diputats. Els qui hi surten perdent, a l’enquesta d’El Periódico, són el PSC, que passaria de 28 a 21, i el PP, que perdria un terç de la representació actual (12-13).

El Mundo i La Razón

Dos diaris madrilenys també publiquen enquestes sobre les eleccions catalanes. La de Sigma-Dos per a El Mundo dóna menys empenta a CiU, que guanyaria entre 2 i 3 escons (64-65), i no fa caure tant el PSC (24-25). El PP mantindria els 18, tot i que podria guanyar-ne 2 més; ERC i ICV pujarien (12 escons i 11, respectivament); Ciutadans conservaria els 3 diputats actuals, i Solidaritat es quedaria amb 0-2.

Finalment, l’enquesta de NC Report per a La Razón és l’única que detecta una pèrdua d’escons per a CiU, d’entre 3 i 4 (58-59); el PSC baixaria també de 3 o 4 diputats (24-25); el PP arribaria als 20; ERC en sumaria 4 (14); ICV tindria 2 escons més (12); Ciutadans es quedaria en els 3 d’ara, i SI perdria un 0,6% de vot.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any