Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  29.09.2012  15:05

El govern espanyol torna a incomplir el nivell d'inversió a Catalunya que fixa l'estatut

Al projecte de pressupost del 2013 se situa en l'11,8%, lluny del 18% marcat pel text estatutari

Men?ame
 

El ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha presentat avui a Madrid el projecte de pressupost de l'estat del 2013, considerat el més auster fins ara. En l'anàlisi dels comptes, Montoro ha confirmat que el govern tornarà a incomplir la disposició addicional tercera de l'estatut, que fixa les inversions a Catalunya en el 18%. En el nou pressupost, la xifra baixa al 11,8%. 'El govern no inclou aquesta demanda perquè no té marge', ha dit el ministre.

En concret, els comptes atorguen a Catalunya una inversió de 1.260 milions d'euros, l'11,9% del total de la inversió per territoris, gairebé set punts per sota del que estableix la disposició addicional tercera de l'estatut, introduïda per compensar el dèficit en infrastructures. En els comptes del 2012, aquesta inversió va ser de l'11,1%.

En el conjunt del projecte de pressupost, el govern espanyol preveu retallar un 6% les politiques de desocupació i fins a un 22% la partida de sanitat, la més afectada per la política d'austeritat. Montoro també ha confirmat que el dèficit i el deute es dispararan per les ajudes a la banca. Així, el deute públic a Espanya arribarà el 2013 al 90,5% del producte interior brut, molt per sobre de la ja alta taxa del 85,3% d'enguany. Això significa que caldrà pagar més de 900.000 milions d'euros l'any vinent en aquest concepte. La partida per a pagar el deute, doncs, suposarà quasi una quarta part del pressupost, el 22,7%, un augment del 33,8% respecte al 2012.