Notícies

Dissabte  29.09.2012  06:00

Protestes a Europa per les declaracions de Vidal Quadras

CiU, ERC i ICV demanen al president del parlament que el desautoritzi

Men?ame
 

Les declaracions d'Alejo Vidal Quadras demanant a Rajoy que preparés un general de brigada (minut 2:34 del vídeo), 'de la guàrdia civil preferentment', per a aturar el procés d'independència de Catalunya han generat força indignació entre ciutadans i dirigents polítics. La gravetat de les seves paraules ha fet que CiU, ERC i ICV hagin demanat al president del Parlament Europeu que desautoritzi l'eurodiputat del PP, que també és el vice-president de la institució.

Declaracions de Vidal Quadras

'A part recórrer la decisió als tribunals s'ha d'intervenir l'autonomia. El govern [espanyol] s'ha de posar en contacte amb Mas i dir-li que això que ha fet fora de la llei ho ha de rectificar perquè, si no, l'haurem d'intervenir', va dir dijous al vespre a Intereconomía.

Més encara: 'El senat es reuneix, vota i la comunitat és intervinguda, el parlament es dissol, el govern de la Generalitat va a casa seva i la delegació del govern pren el control de Catalunya. I el general de brigada que deia pren el control dels mossos d'esquadra.'

I ho va defensar així: 'Saben que ho fan contra la constitució. Una sentència del TC no servirà de res. El govern d'Espanya, com ja s'hi va trobar al govern de la República el 1934, ha de saber si té la determinació de fer complir les lleis. Perquè arriba un moment que l'estat ha de fer servir una de les seves atribucions, que és la de l'ús proporcional i legítim de la coacció' (28:57 del vídeo).

Resposta de CiU, ERC i ICV

Arran d'aquestes declaracions els eurodiputats Raül Romeva i Ramon Tremosa, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han demanat a Martin Schulz que prengui les mesures pertinents, si Vidal Quadras no demana disculpes per unes declaracions 'impròpies' d'un vice-president del parlament europeu. A més, han registrat un pregunta parlamentària en què demanen a la Comissió Europea si suspendria els drets d'Espanya com a estat membre del Consell Europeu en cas que fes servir la força contra les decisions del Parlament de Catalunya.

L'eurodiputat de CiU Salvador Sedó també ha enviat una carta a Martin Schultz en què li demana una reunió i es queixa per les declaracions 'inadequades i vergonyosos' de Vidal Quadras. Sedó ha mostrat la seva 'profunda preocupació' i ha avisat que les declaracions de Vidal Quadras violaven els valors democràtics i els principis consagrats en els tractats de la Unió Europea.