Història codificada

VilaWeb
Redacció
28.09.2012 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els codis de barra són de fa anys una realitat de la nostra vida quotidiana, tant els més estàndard, d’una sola dimensió, presents en tot de productes de consum, com els més recents, els codis QR. Aquests últims, bidimensionals, aporten informació bàsica o l’entrada a una web relacionada quan hom fotografia amb una aplicació del mòbil els quadradets que apareixen, cada dia més, en anuncis, paquets, cartells, diaris i revistes, però també en tota mena de campanyes, iniciatives i serveis, especialment de caràcter turístic i informatiu. D’exemples recents, en tenim al poble gal·lès de Monmouth i a Gibaltar, que s’han convertit en el primer ‘poble Wikipedia’ i en la primera ‘ciutat Wikipedia’, i és que han omplert els carrers de codis QR de manera que els turistes puguin consultar directament els articles de la Wikipedia sobre els monuments o atraccions que tenen al davant.

En una iniciativa semblant a la Monmouthpedia i a la Gibraltarpedia, i més a prop nostre, l’associació de comerciants del carrer de la Llibreteria de Barcelona i l’entitat Sonara han desenvolupat la ruta cultural QRGòtic, dissenyada per a dispositius mòbils, amb trenta-dos codis QR distribuïts pels aparadors de les botigues adherides. El resultat és una crònica històrica dels carrers de la Llibreteria, de la Baixada de la Llibreteria i de la Freneria, al rovell de l’ou de Barcelona, que descobreix al visitant un carrer que té dos mil anys d’història.

En parlem amb Carolina Gaona, productora experimental i fundadora de l’associació Sonara, i amb Josep Conesa, president de l’Associació de Comerciants de Llibreteria.

· El podeu escoltar en format mp3.

· Podeu descarregar el podcast de l’Internauta de VilaWeb o de l’iTunes.

· També podeu escoltar-lo a través d’algunes ràdios locals i a la Xarxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any