L’oposició es ressitua després de l’anunci d’eleccions plebiscitàries fet per Mas

  • El PSC, el PP i C's ataquen el discurs de Mas · ICV no vol parlar de nació i prou · ERC, SI i Laporta volen que es concreti el projecte independentista

VilaWeb
Redacció
26.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci d’eleccions avançades, de caràcter plebiscitari o constituent, fet ahir pel president Artur Mas, obliga els partits a canviar d’estratègia, tant en les intervencions respectives en el debat de política general, com amb vista a la campanya imprevista que els ha caigut a sobre. De totes maneres, la majoria de partits ja tenen el candidat electoral definit, tret del PSC, que discuteix si ha de fer primàries o no.

Un cop escoltat ahir el discurs de Mas, els partits van fer les seves declaracions. El primer a sortir al faristol del parlament va ser el portaveu del PSC Jaume Collboni, que va fer una crítica contundent del discurs de Mas. Considera que va ser ‘el primer acte electoral de Mas’. I va afegir que ‘el respecte a la institució exigia fer el que demanava el ple: parlar de la situació difícil que viu el poble de Catalunya’. Però, segons Collboni, ‘Mas ha fet una fugida endavant i el primer acte de campanya’. I va avisar que el socialistes ‘farem el debat com el que és’. ‘Parlarem de quina és la situació del país i quines són les propostes de futur. Necessitem saber i conèixer els horitzons i els camins de forma clara, ens ho exigeixen els ciutadans.’

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va fer el discurs de la por. Segons ella, el camí obert per Artur Mas ‘ens portarà a un patiment i a una fractura social’. Camacho va mirar ja de capitalitzar el vot unionista: ‘Avui, en un dia que passarà a la història pel desafiament d’Artur Mas, vull apel·lar a tots els catalans que se senten catalans i espanyols perquè tots junts aturem aquesta ofensiva, aquest desafiament d’un trencament de Catalunya de la resta d’Espanya’.

El cap del grup parlamentari d’Iniciativa per Catalunya- Esquerra Unida i Alternativa va ser dur en la seva reacció al discurs d’Artur Mas. Herrera va dir que les formes de Mas havien estat ‘pèssimes’ i va criticar el to i la forma de la seva proposta. Especialment va criticar que el president no hagués escoltat el patiment de la gent, causat per les retallades.

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, respecta la convocatòria d’eleccions anticipades per al 25 de novembre. Per Junqueras, el punt important per al país és fer ‘passes endavant’, i vol que Catalunya pugui reclamar la independència ‘al llarg de la pròxima legislatura’. Per aconseguir-ho fa una crida perquè a partir del 25-N es pugui configurar al parlament una majoria, no tan sols sobiranista, sinó ‘explícitament independentista’. Hi ha molta gent a Catalunya, diu, que ‘posa totes les esperances en el resultat de les pròximes eleccions’.

Per Alfons López Tena, ‘no cridem el poble a exercir l’autodeterminació en abstracte, sinó en concret, per la independència’. I és que Solidaritat Catalana per la Independència entén que la proposta de Mas és abstracta, perquè un referèndum d’autodeterminació no és necessàriament un referèndum per la independència. SI es proclama garant que el vot del 25 de novembre acabi essent un vot per la independència.

Joan Laporta, en nom de Democràcia Catalana, va felicitar el president Mas pel seu discurs ‘esplèndid’. Laporta es va felicitar que Convergència i Unió hagués incorporat el discurs sobiranista i independentista al seu programa polític. Sobre si el seu partit es presentaria a les eleccions, Laporta no va ser clar, però va remarcar que continuarien treballant per la màxima unitat dels partits sobiranistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any