Fabra renuncia a demanar un millor finançament pel País Valencià

  • El president proposa, en el debat de política general, una reducció del nombre de diputats a les Corts

VilaWeb
Redacció
25.09.2012 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha evitat avui de demanar un millor finançament, tot i admetre que el País Valencià tenia un mal finançament. De fet, al final del seu discurs (PDF) en el debat de política general a les Corts Valencianes (seguiment a Twitter), s’ha dirigit al govern espanyol: ‘L’estat ha de complir els seus compromisos amb els valencians, nosaltres complim els nostres deures’. Però ha renunciat a demanar de manera explícita cap reforma del model de finançament actual.

Fabra ha dit que ‘des del principi del nostre autogovern no rebem el finançament suficient per a les competències que assumim’. Però també ha culpat la crisi del mal finançament: ‘A causa de la crisi econòmica, arrosseguem una caiguda abismal dels ingressos de la Generalitat, que només l’any passat van caure més de 2.400 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 16%’. I finalment, ‘la incertesa del deute sobirà a Europa ha produït el tancament dels mercats financers per a totes les comunitats autònomes, provocant l’esgotament de la liquiditat i la impossibilitat de refinançar els préstecs’.

Fa uns pocs dies, el mateix Fabra defensava que el País Valencià estava ‘més legitimat’ que Catalunya per reclamar un millor finançament.

Fabra ha dit que proposava un acord en el debat d’avui amb tres objectius: la defensa dels símbols d’identitat pròpies (llengua, territori i cultura); la defensa dels sectors productius tradicionals i emergents; i la defensa d’un model de finançament en el que es doni prioritat a les persones i els serveis que es presten abans que als territoris.

Reducció de diputats

El president ha proposat una reducció del 20% del nombre màxim de diputats de les Corts, que passaria de 99 a 79. També vol reduir a la meitat els membres de les institucions consultives del govern i de les despeses de funcionament. Aquesta mesura afectarà, com ja havia anunciat, el Síndic de Greuges, el Síndic de Comptes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura, el Comitè Econòmic i Social i el Consell Jurídic Consultiu.

L’oposició ja esperava que el president Fabra introduís alguna proposta populista, en la línia de les que han posat sobre la taula alguns presidents de comunitats governades pel PP. Unes mesures, com la reducció de diputats, a les quals els tres grups de l’esquerra s’oposen.

Fabra també ha anunciat que el Consell aprovarà divendres un nou model sanitari basat en la gestió compartida amb la finalitat de reduir el dèficit. El govern preveu haver estalviat, d’aquí a deu anys, 1.700 milions d’euros. El president ha dit que aplicarien criteris empresarials a la gestió sanitària, tot i que ha insistit que això no afectaria ‘ni la qualitat ni les prestacions’.

Aquest és el primer debat de política general d’Alberto Fabra, que va substituir Francisco Camps fa un any i escaig. Fabra ha començat el discurs parlant en català, i ha acabat de la mateixa manera, declarant-se ‘defensor de les autonomies de l’estat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any