El futur estatus polític de Catalunya, a debat al parlament

  • En el debat de política general es pot concretar l'avançament electoral i una declaració unitària sobre el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
25.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat de política general, que començarà avui al parlament, pot ser l’últim de la legislatura, si es confirmen els rumors d’un avançament electoral a aquesta tardor. Com a teló de fons, la demanda d’independència de la gran manifestació de la Diada, a la qual CiU, ERC, ICV i SI provaran de donar resposta parlamentària amb una resolució sobre el dret de decidir dels catalans. Avui Artur Mas exposarà el projecte de CiU, que vol consultar els ciutadans, sense precisar calendari, sobre si Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa.

Després del cop de porta de Rajoy al pacte fiscal del 20 de setembre, el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que en el debat de política general s’havia de fer una ‘reflexió a fons’ sobre la resposta que havia de donar Catalunya.

Doncs bé, Mas pronunciarà avui, sense límit de temps, el discurs que obrirà el debat. Després se suspendrà la sessió i demà els grups parlamentaris tindran el torn de paraula per a replicar al president i presentar les seves propostes. Les intervencions es faran segons la representació parlamentària de cada grup, de més a menys, però l’última serà la del representant de CiU. Tots tindran trenta minuts per fer la seva exposició.

Resolució sobre el dret a decidir

Dijous serà el dia de les negociacions d’última hora, perquè a dos quarts d’onze del matí s’acabarà el termini per a presentar transaccions de les propostes de resolució, és a dir, les que els grups parlamentaris hauran aconseguit de pactar i que se sotmetran a votació. Ara tota l’atenció se centra en la resolució que negocien els grups sobre el dret de decidir.

CiU vol que la resolució que es voti dijous ‘doni sentit i sortida’ al clam de la manifestació de la Diada, com ara que inclogui el lema que va obrir la mobilització de l’Onze de Setembre: ‘Catalunya nou estat d’Europa.’ La federació nacionalista diu que negociarà amb la resta de grups fins a l’últim minut i que té voluntat d’incloure el PSC a l’acord, encara que no va participar en la marxa.

ERC ha fet saber que abonaria una resolució que representés ‘el clam unitari de la manifestació de la Diada de ser un nou estat d’Europa’ i que inclogués la realització d’una consulta. De moment, els republicans no han enviat a la resta de grups el text de la seva proposta, però ja han deixat clar que no exigirien cap calendari de la consulta.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va obrir la porta diumenge al dret de decidir, si després de les eleccions la majoria parlamentaria era formada per partits que es declaren independentistes. En canvi, ahir, va manifestar que el seu partir donaria suport a una proposta de resolució sobre el dret a decidir sempre que es respectessin les regles.

ICV-EUiA ha estat el primer grup parlamentari de fer pública una proposta de resolució basada en la constitució d’una comissió d’estudi formada per tots els grups parlamentaris i centrada exclusivament en l’exercici del dret de decidir. Els ecosocialistes demanen que la convocatòria d’un referèndum es concreti durant la pròxima legislatura, però volen que hi hagi un gran acord nacional entre polítics i societat civil que asseguri un suport majoritari al dret d’autodeterminació.

I la proposta de SI se centra a arribar a un consens parlamentari, abans del 2014, sobre ‘el procés per a declarar i construir l’estat català’. També propugna que enguany mateix es constitueixi un ‘govern d’unitat nacional de transició a la independència’ que prepari les estructures institucionals del nou estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any