CiU vol consultar la ciutadania sobre si Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa

  • L'esborrany de resolució enviat als partits no especifica ni quan ni com s'hauria de fer aquesta consulta

VilaWeb
Redacció
24.09.2012 - 19:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una forma tant significativa, s’esdevé el moment històric en el qual resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou estat d’Europa’, diu l’esborrany de la proposta de resolució que CiU ha enviat als partits per debatre-la i aprovar-la aquesta setmana al parlament. El text, que ha avançat El País, no especifica, però, si la consulta ha de ser un referèndum o bé unes eleccions plebiscitàries.

CiU, ERC, ICV i Solidaritat s’avenen a negociar i a aprovar conjuntament al parlament una declaració que reculli l’esperit i la demanda de la gran manifestació de la Diada. Cada formació ha anat fent arribar les seves propostes de resolució a les altres, que s’aniran debatent a partir de demà a la tarda, després del discurs d’Artur Mas, que obrirà el debat de política general. El propòsit és d’aprovar dijous una declaració consensuada.

Avui al vespre s’ha sabut, doncs, quina és la proposta inicial de CiU, que demana que es consulti els ciutadans sobre si Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa. Però en aquest esborrany de resolució no especifica ni quan ni com s’hauria de fer la consulta.

El text diu així:

        1. El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit a la massiva manifestació del passat 11 de setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema “ Catalunya nou Estat d’Europa “.
        2. El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aquests darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació l’Estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol són avui una via sense recorregut, Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret a decidir.

        3. És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu, com a única via per a garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies.

        4. El Parlament insta el Govern de la Generalitat i a les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic, amb diàleg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena llibertat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sense de coaccions de cap mena.

        5. El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta al govern a consultar la seva voluntat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any