L’AME, una associació de militars ultra i nostàlgica del franquisme

VilaWeb
Redacció
24.09.2012 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació de Militars Espanyols (AME), que ha amenaçat d’intervenir si no s’atura políticament o judicial el procés de secessió de Catalunya, fou fundada el 1987 amb el nom de Hermandad de Personal de las Fuerzas Armadas en Situación de Reserva Transitoria. El 1989 va desaparèixer la reserva transitòria i el 1990 es va passar a anomenar Hermandad de Personal Militar en Situación Ajena al Servicio Activo (HEPERMISA), que va tenir problemes per ser registrada com a associació per part del ministeri d’Interior.

Mentrestant, el 1998, es rebatejava amb el nom actual d’AME, que admet de socis militars espanyols i agents de la guàrdia civi, inclosos els retirats, tal com consta en els seus estatuts (pdf)

Els seus principis són: ‘L’amor a Espanya (…). Creiem en una Espanya unida, íntegra i independent’; la lleialtat a les forces armades; el respecte i la dedicació a la vida militar i el compliment de la legalitat vigent’. En aquest darrer punt emfasitzen la defensa de la constitució, i troben inacceptable i inconseqüent transgredir-la.

Aquesta associació ja ha tingut pronunciaments anteriorment sobre la defensa de la unitat d’Espanya. Per exemple, durant el procés d’aprovació de l’estatut de Catalunya, el 2006, en què va defensar el tinent general José Mena Aguado, que va dir que l’exèrcit hauria d’intervenir si l’estatut sobrepassava els límits de la constitució. Aquest punt de vista era oposat a l’altra associació de militars espanyols, l’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), que defensava el càstig imposat a Mena Aguado per les seves declaracions.

El president de l’AME és Leopoldo Muñoz Sánchez, un nostàlgic del franquisme que considera que Espanya es va desintegrant per processos com el de l’estatut. Muñoz Sánchez va succeir el 2008 l’històric dirigent d’aquesta associació, José Conde Monge, amb una llarga trajectòria militar durant el franquisme i que havia donat suport logístic a l’intent de cop d’estat del 23-F, el 1981.

L’AME s’ha oposat també a la retirada de símbols franquistes i a les manifestacions de militars contra les recents retallades als funcionaris públics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any