PSE i PP crispen la pre-campanya basca amb referències al procés català

  • Basagoiti (PP): 'Mas i Urkullu sembraran d'odi Espanya i demanaran la independència' · López (PSOE): 'Hem d'evitar tot el que comporti una fractura de la societat i una ruptura del país'

VilaWeb
Redacció
23.09.2012 - 13:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del PP basc i candidat a lehendakari, Antonio Basagoiti, s’ha sumat a l’estratègia de la por posada en marxa pels partits espanyols i acusa el PNB de ‘voler empènyer en el mateix camí de ruptura que està enfonsant Catalunya’. A més, ha dit que el candidat del PNB, Iñigo Urkullu, i Artur Mas ‘sembraran d’odi Espanya i demanaran la independència’. També acusa els nacionalistes ‘d’haver vist la crisi com una excusa per dissoldre l’Espanya comuna’.

Per la seva banda, Urkullu ha dit que ‘és possible un estat basc’ i treballarà perquè el País Basc tingui ‘reconeixement i presència pròpia al món’. A més, s’ha compromès a liderar un ‘gran pacte de país’ per la pau i contra la crisi. En un acte de pre-campanya per les eleccions del 21 d’octubre, Urkullu ha dit que ‘la pau és una oportunitat i un motor pel País Basc, també per sortir de la crisi’.

En canvi, el candidat del PSE-PSOE, el lehendakari Patxi López, ha dit que els socialistes són ‘el dic de contenció de nous plans Ibarretxes, de propostes independentistes, de tot el que comporti una fractura de la societat i una ruptura del país’. ‘Som la única garantia per evitar tornar enrere, als temps de divisió i enfrontaments, per poder continuar vivint en un país unit’, ha dit.

Euskal Herria Bildu presenta el programa

La candidata d’Euskal Herria Bildu, Laura Mintegi, va explicar els punts principals del seu programa per a les eleccions. Va defensar que ‘planteja respostes concretes i sòlides a la situació actual’, i va apuntar que ofereix també ‘alternatives a mig i llarg termini, perquè planteja un altre model, més just socialment i més bo per les persones’. En l’objectiu de la pacificació, es proposa el reconeixement i la igualtat de totes les ‘víctimes de les múltiples violacions dels drets humans’. I també s’aposta per remodelar l’Ertzaintza i convertir-la en ‘una policia de servei, no repressiva’. A més, EH Bildu destaca que el seu objectiu és ‘construir un estat lliure a Europa, amo de totes les eines per encarar la crisi des de la justícia social’.

 

Més informació: El Parlament farà un pronunciament sobiranista aquesta setmana

Els partits escalfen motors per a unes possibles eleccions al parlament

El coronel Alamán, investigat per amenaces i apologia al genocidi del poble català

L’Assemblea enllesteix un vídeo de la manifestació històrica #11s2012

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any