Els partits escalfen motors per a unes possibles eleccions al parlament

  • CiU reserva el Sant Jordi pel 23 de novembre i una desena de dates més fins l'estiu · ICV incoporarà el referèndum al programa

VilaWeb
Redacció
23.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La hipòtesi d’unes eleccions al Parlament de Catalunya avançades pel fracàs del pacte fiscal i el Debat de política general de la setmana entrant obliguen els partits a moure peça i començar a ensenyar per on poden anar els trets de la campanya. La independència o el dret de decidir formen part activa o passiva de totes les declaracions dels polítics catalans i bona part dels espanyols.

CiU reserva el Palau Sant Jordi

Convergència i Unió ha preservat el Palau Sant Jordi pel 23 de novembre però també una desena de divendres més fins l’estiu, segons han confirmat fonts de la federació. S’han fet prereserves també en altres pabellons. D’aquesta forma, CiU actua en previsió d’un avançament electoral que el president de la Generalitat, Artur Mas, podria anunciar aquesta setmana després del fracàs de la seva reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

A més, el secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, ha reiterat la voluntat de CiU d’aconseguir que els catalans puguin expressar quin futur volen per Catalunya. ‘Catalunya genera prou riquesa per no haver de patir’, ha afirmat. Avisa que ‘l’estat espanyol està dirigint una ofensiva política, intel·lectual i econòmica contra Catalunya amb un clar sentiment recentralitzador’. Per Rull, ‘Catalunya necessita construir el seu propi estat’, i afegeix que ‘la gent de CiU formem part d’aquest moviment de fons que hi ha al país’. En aquest sentit afirmea que ‘el President Mas tenia molt clar el projecte de transició nacional que s’està duent a terme’. I confia en que ‘guanyarem si tenim resistència, si anem units i si estem tots amb el president Mas’.

Avancem proposa incorporar el referèndum d’autodeterminació al programa

El moviment Avancem, crític amb la línia oficial del PSC, vol que el partit inclogui el dret de decidir al seu programa electoral tant si hi ha avançament electoral com si no n’hi ha. ‘Estem convençuts que, seguint la millor tradició del moviment democràtic català, el PSC farà cas de la nostra proposta’, ha afirmat el portaveu del corrent, Santi Lapeira. Avancem diu que aquesta petició no la fan tan sols ells, sinó que és compartida per un ampli ventall de moviments socials i polítics de Catalunya.

Iniciativa avança cap a l’independentisme

Iniciativa (ICV) ha decidit incloure la proposta de referèndum d’autodeterminació al programa electoral. Els ecosocialistes aposten pel dret de decidir com un punt de trobada entre independentistes i federalistes. De fet, la seva proposta de referèndum serà per decidir entre la lliure federació o la secessió. El consell nacional d’ICV recollirà aquesta proposta a la ponència política de la 10a assemblea, que es farà a final de novembre.

ERC proposa compartir punts concrets del programa entre sobiranistes

Esquerra s’ofereix a ‘ajudar al país’ plantejant algunes vies per assolir l’objectiu de la independència. El president dels republicans Oriol Junqueras ha platejat la possibilitat que les diferents formacions favorables a l’estat propi es presentin de forma separada en les pròximes eleccions al Parlament amb el seu propi programa però compartint ‘punts cabdals en comú i una agenda nacional que permeti respondre a les inquietuds i esperances dels ciutadans que volen fer un pas decisiu’.

 

Més informació: El Parlament farà un pronunciament sobiranista aquesta setmana

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any