La independència de Catalunya, a debat als mitjans anglosaxons

  • El principal programa econòmic de la BBC veu viable una Catalunya independent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.09.2012 - 09:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa radiofònic World Business Report de la BBC ha debatut aquest dijous sobre la possible independència de Catalunya amb l’economista gal·lès Edward Hugh i l’especialista financer David Kuo. Hugh, instal·lat al nostre país, hi ha afirmat que el que cal entendre és que Catalunya se sent, en relació amb Espanya, com Alemanya se sent en relació amb la resta de la zona euro. També ha dit que la qüestió no és si una Catalunya independent pot sobreviure, sinó si Espanya pot sobreviure sense Catalunya, ‘atès el deute que té’.

Per la seva banda, Kuo ha comparat Espanya amb una petita Europa i ha afirmat que algunes nacions europees observen amb deteniment el procés català i s’hi identifiquen.

Paral·lelament, el New York Times dedica un llarg article a la reunió d’ahir entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy i constata que el mandatari espanyol ‘no va aconseguir dijous resoldre el que s’ha convertit aquests últims temps en el principal desafiament polític domèstic: el clam separatista de la regió més potent econòmicament, Catalunya’. L’article repassa el creixent independentisme català i acaba amb unes paraules de Mas d’ahir: ‘Sigui quin sigui el camí que seguirà Catalunya, ha de ser europeu’.

El diari anglès The Telegraph, per la seva banda, explica en aquest articleque Espanya s’arrisca al trencament perquè Mariano Rajoy encén ‘la fúria catalana’. I The Guardian destaca que la negativa del president espanyol a oferir més poder econòmic a Catalunya ‘pot esperonar el suport a la independència, tal com indiquen les enquestes’.

‘La frustració és enorme’, diu la professora Montserrat Guibernau en declaracions a la revista Time. ‘La independència ha estat sempre impensable a Catalunya. Però és precisament en moments com aquests que allò impensable pot passar’. És la conclusió de l’article que la revista publica avui i que titula ‘Catalunya clama per la independència’.

En aquest article, l’autora parla de l’èxit de la multitudinària manifestació de la Diada i exposa les dades del dèficit fiscal que pateix Catalunya.

I encara el setmanari britànic The Economist es demana en un article si Catalunya no serà ‘el pròxim estat independent d’Europa’, fent-se ressò de la manifestació de l’11 de setembre i de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy.


Més informació:

Pel Financial Times, l’independentisme és imparable, si Rajoy fa avui un cop de porta

Vídeo: El debat sobre la independència a Aljazeera

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any