El probable fracàs del pacte fiscal obre la porta de les eleccions

  • Mas pot convocar-les dimarts i es farien al novembre · Demana coratge als catalans per a seguir el nou camí que s'obre al país

VilaWeb
Redacció
20.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, pot convocar eleccions avançades per a aquesta tardor. El fracàs de la proposta de pacte fiscal, que pot consumar-se avui a les onze del matí en la reunió amb Rajoy a Madrid, emmena a la convocatòria d’eleccions. Hom especula amb algunes dates que van del 18 de novembre al 2 de desembre. Però perquè es puguin fer en aquestes dates, Mas les hauria de convocar dimarts, perquè han de passar 54 dies des de la dissolució del parlament.

El context, afavorit per la grandiosa manifestació de l’Onze de Setembre, els discursos del president Mas assumint-ne el clam i la crisi interna del PSC, que no té candidat definit, brinda una situació que CiU pot voler aprofitar per reforçar la seva majoria parlamentària.

Si la reunió amb Rajoy s’acabés amb el cop de porta anunciat aquests dies, el govern podria convocar eleccions dimarts aprofitant la reunió del consell executiu del matí i l’obertura del Debat de Política General al parlament, a la tarda.

CiU veu aquestes eleccions avançades com un plebiscit, amb un programa electoral que inclouria l’objectiu de l’estat propi, assumit per CDC al darrer congrés. Això pot ser un punt de fricció amb el soci de federació, Unió, que al seu congrés va optar per una proposta confederal amb Espanya.

Tot amb tot, la idea del govern d’avançar les eleccions també inclou que al Parlament de Catalunya hi hagi una àmplia majoria de diputats, de formacions de signe divers que proposin la independència i l’estat propi al programa electoral.

‘Preguntar quina ha de ser la resposta’

CiU ja es prepara per donar resposta a la negativa de Rajoy al pacte fiscal. El diputat Carles Campuzano ha declarat a Radio Euskadi que el govern es planteja l’avançament electoral, ‘per preguntar quina ha de ser la resposta’.

Mas demana coratge als catalans

Catalunya es troba en un moment en què cal ‘un grup prou gran de gent que hi vegi clar i que tingui el coratge de tirar endavant’ en aquest nou camí que vol recórrer el país ‘encara que els altres facin els possibles perquè aquest camí no es pugui fer’, va dir Mas ahir. I és que sempre que es comencen processos ‘molt complicats’ no tothom arriba a entendre’n el final, va precisar.

El president Mas va trigar ben poc ahir a replicar a les declaracions de Mariano Rajoy, que ahir mateix va dir taxativament que respondria amb un cop de porta a la demanda de concert econòmic del parlament: ‘Fins ara s’ho miren com un problema; demà miraré d’explicar que és part d’una possible solució. Procurarem que sigui per la via de l’acord, però en molts àmbits Catalunya ha de fer el seu camí’ (vídeo).

El president de la Generalitat també va dir: ‘Catalunya no pot renunciar al seu present ni al seu futur. Si ho veiem clar i ho tenim assumit, passi què passi aquests dies i mesos vinents, aquest camí, el podrem fer en la línia d’allò que el país es mereix i necessita’.

I sobre la reunió d’avui: ‘Com a president, demà provaré de defensar el pacte fiscal al president Rajoy. Espero que, si més no, ens escolti, sense prejudicis, veient en la nostra proposa més una solució que no pas un problema’.

Informació relacionada: Rajoy enterra el pacte fiscal la vigília de la reunió amb Mas

Le Monde troba ‘sorprenent’ la carta de Juan Carlos

Nova amenaça d’Espanya: ‘Catalunya restaria eternament fora de la UE’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any