Ignasi Ribó: “El futur estat català s’hauria de fonamentar en els habitants de Catalunya”

  • Núvol posa a disposició dels lectors l'assaig De la indignació a la nació, d'Ignasi Ribó (Barcelona, 1971), que es pot descarregar gratuïtament al digital de cultura

VilaWeb
Redacció
20.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De la indignació a la nació d’Ignasi Ribó parteix de les reivindicacions del moviment dels indignats per desenvolupar una teoria original de la nació com a hàbitat plural, inclusiu i sostenible.

A través d’una exposició sistemàtica en cinc tesis generals i cinc tesis nacionals, aquest model de nació, la nació-hàbitat, és aplicat al cas específic de Catalunya, a fi de demostrar la conveniència i la possibilitat de constituir una nació catalana que integri tots els seus habitants en un projecte comú fonamentat en els principis de la justícia i en l’elecció deliberada de viure junts. Aprofitem la publicació d’aquest ebook a Núvol per conversar amb l’autor.

De la indignació a la nació és una proposta per construir una Catalunya independent. La primera sorpresa del teu assaig és que parteixes del moviment dels indignats, que no s’ha significat aquí a Catalunya pel sobiranisme, sinó tot al contrari.

Justament, la idea inicial del llibre era reconduir la indignació cap a un projecte de desenvolupament nacional que tingués en compte les necessitats reals dels habitants de Catalunya. I això sense perdre l’essència del moviment, que en línies generals em sembla prou justificat per l’esclerosi de tot el sistema polític, econòmic i social. Si els indignats no s’han significat per la defensa d’un estat català independent és perquè el debat fins ara s’ha continuat plantejant en termes de l’estat-nació modern. El meu llibre és, precisament, un intent de replantejar en profunditat els termes d’aquest debat, amb la proposta d’un model diferent de nació, on tots ens puguem trobar.

Llegiu l’entrevista completa, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any