Mas pot convocar eleccions al novembre

  • Hauria de convocar-les dimarts per poder-les celebrar abans de desembre

VilaWeb
Redacció
19.09.2012 - 21:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, pot convocar eleccions avançades aquesta mateixa tardor. El fracàs del pacte fiscal que es pot escenificar demà a la reunió amb Rajoy porta a la convocatòria d’eleccions. S’especula amb diverses dates que van del diumenge 18 de novembre al 2 de desembre. Per poder-les fer entre aquestes dates, Mas les ha de convocar probablement aquest dimarts perquè han de fer-se en un termini de 54 dies des de la dissolució del parlament.

CiU es planteja aquestes eleccions avançades amb caràcter plebiscitari, amb un programa electoral que inclouria l’objectiu de l’estat propi, que CDC ja va assumir com a propi en el darrer congrés. Això pot constituir un punt de fricció amb el soci de federació, Unió, que en el seu congrés va apostar per fer un plantejament confederal amb Espanya.

Tot amb tot, el camí que plantejaria el govern amb l’avançament electoral passaria per fer que al Parlament de Catalunya hi hagués una àmplia majoria de diputats, de diferents formacions, que han estat elegits amb programes electorals que plantegen la independència i l’estat propi.

Mas respon a Rajoy: ‘Catalunya farà el seu camí’

Artur Mas ha trigat poc a respondre les declaracions de Mariano Rajoy, que ha deixat clar, el dia abans de la reunió entre tots dos, que respondria amb un cop de porta a la demanda de concert econòmic del parlament. ‘Fins ara s’ho miren com un problema; demà intentaré explicar que forma part d’una possible solució. Procurarem que sigui per la via de l’acord, però en molts àmbits Catalunya ha de fer el seu camí’, ha declarat (vídeo).

El president de la Generalitat ha dit: ‘Catalunya no pot renunciar al seu present ni al seu futur. Si ho tenim clar i assumit, passi què passi els propers dies i mesos, aquest camí el podrem fer en la línia del que el país es mereix i necessita’.

Sobre la reunió de demà: ‘Com a president, demà intentaré amb el president Rajoy defensar el pacte fiscal. Com a mínim, espero que se’ns escolti, sense prejudicis, veient en la nostra proposa més una solució que no un problema’.

Informació relacionada: Rajoy enterra el pacte fiscal un dia abans de la reunió amb Mas

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any