Navarro reclama un ‘tracte bilateral preferent’

  • Rubalcaba vol posar el PSOE contra la independència de Catalunya

VilaWeb
Redacció
17.09.2012 - 16:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha aprofundit en la seva proposta d’Espanya federal. En una conferència-dinar organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, Navarro ha reclamat ‘reformular el pacte constituent’ del 1977 que va donar com a resultat l’estat de les autonomies. El socialista ha demanat, així, un sistema ‘federal asimètric’ on Catalunya pugui tenir un ‘tracte bilateral preferent’, amb competències i nivells d’autogovern per sobre de les d’altres comunitats. Davant d’un 200 empresaris, a més, Navarro ha alertat que la ‘tensió independentista crea desestabilització i no juga a favor dels empresaris, de l’economia i de la recuperació de la crisi’.

Rubalcaba, contra la independència de Catalunya

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, està disposat a moure el partit per obstruir el procés d’independència a Catalunya. Ahir, durant la Festa de la Rosa del PSC a Gavà, adreçant-se al president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que, si plantejava la independència, es trobaria amb l’oposició del PSOE. ‘Som oberts al diàleg, però, si volen trencar, ens trobaran a la contra.’

‘Catalunya sortirà de la crisi amb la resta d’Espanya i d’Europa o no en sortirà’, va declarar Rubalcaba. També va trobar paradoxal que el PP i CiU s’oposessin per la qüestió de l’independentisme ‘quan fa un any que pacten retallades en educació, sanitat i drets laborals’.

Navarro: ‘No som independentistes

‘No som independentistes. No a la independència!’, va sentenciar el primer secretari del PSC, Pere Navarro, durant la seva intervenció  en la cloenda de la festa. Navarro va defensar un ‘encaix federal de Catalunya i Espanya’ i va dir que el seu partit no volia ‘ni l’espanyolisme ranci de Sánchez Camacho i Rajoy ni el messianisme independentista acomplexat d’Artur Mas’.

‘El federalisme és la unitat des de la llibertat dels pobles que en formen part’, i es va dirigir a Alfredo Pérez Rubalcaba per dir-li que ‘per tal que el federalisme avanci a Catalunya, ha d’avançar també a la resta d’Espanya’. 

Navarro va carregar contra el govern català i les retallades, i va dir que en aquests últims dos anys, des que CiU va arribar al govern, ‘Catalunya ha estat el laboratori de la dreta’. També ha defensat que quan el PSC era al govern ‘va aconseguir el millor estatut i el millor finançament’.  

‘Volem que la gran majoria de Catalunya aparegui i deixi de ser silenciosa’. Va demanar més polítiques fiscals perquè els rics paguin més i per ajudar les classes mitjanes a sortir de la crisi, i ha retret que el govern faci pagar per dur carmanyola a l’escola i alhora elimini l’impost de successions.

A l’aplec hi van assistir dirigents del sector catalanista del partit, com Marina Geli, Montserrat Tura, Àngel Ros i també Joan Ignasi Elena. Però no s’hi ha vist ni Ernest Maragall ni Joaquin Nadal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any