Vic i Tortosa votaran avui la declaració de ‘territoris catalans lliures’

  • La CUP porta a Vic la moció d'Arenys de Munt · Al ple de Tortosa, la hi porta ERC

VilaWeb
Redacció
17.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP de Vic i ERC de Tortosa porten avui als plens municipals respectius sengles mocions per a declarar-se territoris catalans lliures. La moció d’ERC és similar a l’aprovada a Sant Pere de Torelló, primer municipi que va desafiar la legalitat espanyola amb una moció d’aquestes característiques. Ja l’han seguit Calldetenes, Cervià de les Garrigues, Marçà, la Bisbal del Penedès, Premià de Dalt i Bolvir. També Arenys de Munt, si bé la moció aprovada anava més lluny. I és aquesta moció d’Arenys de Munt que debatrà l’Ajuntament de Vic a proposta de la CUP.

La setmana passada, la CUP va presentar una moció com l’aprovada a Sant Pere de Torelló, però després de l’èxit de la manifestació de l’Onze de setembre i dels passos fets a Arenys de Munt, va presentar dijous una nova versió (pdf), similar a la d’Arenys. El text, a més de declarar el municipi lliure i sobirà i els vigatans ‘moralment lliures de lleialtat a la corona borbònica i als seus símbols’, també insta el Parlament de Catalunya ‘a declarar i constituir l’estat català abans de l’11 de setembre de 2014’ i a constituir aquest mateix 2012 un govern d’unitat nacional de transició a la independència.

Un dels punts afegits, explica l’organització, ‘és el reconeixement dels Països Catalans i la necessitat d’estendre la declaració arreu de la nació i a especificar que en cas que la independència només afecti l’actual Comunitat Autònoma de Catalunya, la reunificació dels Països Catalans sigui un objectiu del nou estat’.

El ple de Vic és format per vuit regidors de CiU, cinc de PxC, dos de la CUP, dos del PSC, dos d’ERC, un d’ICV-EUiA i un de SI. Així, doncs, la moció només tirarà endavant si hi dóna suport el grup de CiU, que governa el municipi.

També ERC necessita del vot de CiU per aprovar la moció que presenta a Tortosa, on els convergents governen amb dotze regidors. La resta del ple és conformat per tres regidors dels PSC, dos d’ERC, dos d’Iniciativa-ET, un del PP i un de PxC. La moció de Tortosa demana que el parlament ‘sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos i, si s’escau, convoqui un referèndum sobre la independència’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any