Trenta anys de la matança de Sabra i Xatila

  • El 16 de setembre de 1982 milicians libanesos amb la connivència de l'exèrcit israelià van assassinar centenars de refugiats palestins a Beirut

VilaWeb
Redacció
16.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 16 de setembre de 1982, avui fa trenta anys, milicians de les Falanges Libaneses van entrar als camps de refugiats palestins de Sabra i Xatila, a Beirut, i durant dos dies van assassinar centenars de civils, una matança considerada per l’ONU com un acte de genocidi. Trenta anys després, encara no hi ha cap recompte concret de víctimes, i la xifra oscil·la entre uns pocs centenars i 3.500, segons les fonts.

Els fets van començar el 14 de setembre, quan el president del Líban Bashir Gemaiel fou assassinat en un atemptat atribuït a pro-palestins i pro-sirians. L’endemà, l’exèrcit israelià amb Ariel Sharon al capdavant van ocupar l’oest de Beirut, un gest que violava l’acord amb els EUA.

El dia 15 a migdia les forces militars israelianes havien envoltat el campament de refugiats de Sabra i Xatila i controlaven les entrades i sortides. La idea era controlar el perímetre perquè la milícia cristiano-falangista libanesa entrés als campaments i detingués guerrillers de l’Organització per l’Alliberament de Palestina.

Però el que va passar durant les més de trenta hores següents va ser una massacre de palestins civils, la majoria gent gran, dones i infants. Els milicians van violar i torturar molts d’aquells refugiats. Fou la pitjor matança de la guerra civil libanesa, i va tenir lloc amb la connivència de les forces israelianes, que van il·luminar durant la nit els camps de refugiats amb bengales.

Cap dels implicats no ha estat mai jutjat per aquells fets.

Enllaços relacionats

L’any 2008 va estrenar-se el film d’animació israelià ‘Vals Im Bashir‘, que narra la visió d’un jove soldat israelià que fou testimoni de la matança.

Robert Fisk va ser un dels primers periodistes a entrar al camp de refugiats després de la matança. Ho explicava en aquest article. L’any 2001 publicava ‘At Last the Truth About Sabra and Chatila Massacres‘ arran del testimoni d’una supervivent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any