Bulgària renuncia a l’euro

  • El govern considera que ingressar a la zona euro no és cap avantatge per al país i en canvi li suposaria costos i risc

VilaWeb
Redacció
15.09.2012 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El país més pobre de la Unió Europea, Bulgària, ha renunciat a entrar a la zona euro, davant l’actual crisi econòmica i financera, tot i haver complert tots els criteris tècnics. El govern diu que no troba cap avantatge a unir-se a l’euro, al contrari, que només hi veu costos, i que és massa arriscat. L’actual moneda de Bulgària és el Lev.

Bulgària va reduir l’any passat el dèficit pressupostari fins el 2,1% del PIB, a través d’una disminució de les pensions i dels salaris en el sector públic. Ara la moneda búlgara és una moneda forta. En unes declaracions de fa uns dies al Wall Street Journal, el ministre de finances, Simeon Djankov, deia que era massa arriscat ingressar a la zona euro perquè no quedaven clares quines serien les regles ni què passaria d’ací a un any o dos. El primer ministre Boyko Borisov ha confirmat a Sòfia que la decisió del govern búlgar d’entrar a l’euro ‘ha quedat congelada de manera indefinida’.

Bulgària tenia previst entrar a l’euro l’1 de gener de 2013, segons un acord a que s’havia arribar al 2010 però ja fa mesos que era evident que això no anava a passar. Amb tot les monedes amb el revers nacional ja havien estat preparades. De fet hi havia hagut una important discussió degut a que anava a ser el primer país en usar l’alfabet cirílic que entraria a la moneda única i per tant aquesta hauria d’afegir una altra línia a la paraula Euro, que en els bitllets actuals apareix en l’alfabet llatí i en el grec.

Tampoc no tenen clar d’entrar a l’euro Letònia i Lituània, que prefereixen esperar a veure com evoluciona la situació econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any