Tot sobre l’#11s2012

  • Us oferim una guia completa sobre la manifestació de la Diada: recorregut, transport, consells de seguretat, seguiment a la xarxa...

VilaWeb
Redacció
11.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Catalunya, nou estat d’Europa’ és el lema de la manifestació de la Diada convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Es preveu que serà històrica, tant per la gran quantitat de partits, entitats, col·lectius i ciutadans a títol individual que han dit que hi participarien, com una dada reveladora: hi ha més de mil cent autocars reservats per a desplaçar manifestants a Barcelona, una xifra mai vista fins ara.

En aquest document us oferim un recull amb tota la informació imprescindible sobre aquesta manifestació.

El recorregut i els blocs de la manifestació

La manifestació començarà a les sis de la tarda a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via. L’ANC demana que la gent s’hi adreci des de la part alta de Passeig de Gràcia, des de Jardinets cap avall, en direcció a la Gran Via. La capçalera estarà formada per representants de l’ANC i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que donaran pas a les assemblees territorials i sectorials de l’ANC.

L’ordre dels blocs de partits i entitats serà el següent: Òmnium Cultural: passeig de Gràcia, entre Gran Via i Diputació; entitats de la societat civil: passeig de Gràcia, entre Diputació i Consell de Cent; CiU: passeig de Gràcia amb Consell de Cent; ERC i Reagrupament: passeig de Gràcia amb València; ICV-EUIA: passeig de Gràcia amb Mallorca; Solidaritat: passeig de Gràcia amb Provença; Democràcia Catalana: darrere de SI; CUP: passeig de Gràcia amb Rosselló; sindicats: Gran Via, entre passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya.

L’ANC garanteix que rere la capçalera de la manifestació hi haurà lloc per a tothom, i en funció de la quantitat de manifestants que s’hi sumin, la capçalera s’anirà desplaçant cap endavant.

La marxa avançarà per la Gran Via fins a Pau Claris, i continuarà baixant per aquest carrer, i després per Via Laietana fins al passeig d’Isabel II. S’avançarà per aquest passeig fins a l’Avinguda Marquès d’Argentera, on hi haurà instal·lat l’escenari per a l’acte polític de cloenda. La manifestació acabarà, doncs, a tocar del Parc de la Ciutadella, on hi ha la seu del Parlament de Catalunya.

El periodista Jordi Margarit i l’actriu Txe Arana seran els encarregats de presentar l’acte del punt d’arribada. Tots dos donaran pas als assistents perquè manifestin la seva voluntat que Catalunya sigui el pròxim estat d’Europa, amb les següents preguntes: Volem exercir el dret a l’autodeterminació? Volem la independència del nostre país? Volem una bandera catalana a l’ONU? Volem que els nostres representants polítics es comprometin a iniciar el procés de secessió? Ens comprometem a treballar plegats per a construir un estat lliure, independent i pròsper?

Autocars

L’ANC ha reservat més d’un miler d’autocars per a la manifestació. Mai en cap altra manifestació hi havia hagut una mobilització d’autocars com aquesta. I aquesta xifra no inclou els autocars reservats per partits i altres entitats.

L’ajuntament de Barcelona ha dissenyat un dispositiu per garantir la mobilitat i que la ciutat pugui rebre tots aquests autocars. El consistori vol que evitin el Passeig de Gràcia, on començarà la manifestació, a la cruïlla amb la Gran Via; a més, habilitarà els carrils bus i els carrils laterals dels principals carrers perquè hi puguin aparcar els autocars.

L’ajuntament havia habilitat uns vuit-cents llocs d’aparcament per a autocars. Per a poder aparcar els autocars, la ciutat es dividirà en dues parts, de tal manera que els autocars que arribin des de Girona o de les comarques al nord de la ciutat tinguin habilitats els carrers de l’Eixample dret, com el passeig de Sant Joan i els carrers València, Mallorca i Aragó.

Per als que arribin des del sud, hi hauran habilitades places en la zona de l’Eixample esquerre, i podran aparcar en carrers com Balmes, Aribau, Muntaner i també Aragó.

Si no hi hagués prou lloc en aquests carrers els autocars del nord es desviarien cap al Fòrum i la ronda litoral; els del sud, a Montjuïc i la zona del Camp Nou. Des d’aquests llocs, els assistents haurien d’anar a la manifestació en metro.

Transport públic

El metro, el TRAM, els trens Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i Rodalies reforçaran els seus serveis i augmentaran la freqüència de les línies en ocasió de la manifestació.

Pel que fa al metro, les línies 1, 2, 3 i 4 tindran més trens a partir de les 16.00, i s’habilitarà un dispositiu especial per ordenar el flux de passatgers. TMB ha recomanat d’evitar les estacions de Catalunya (L1 i L3) i Passeig de Gràcia (L2, L3 i L4) com a destinacions, i utilitzar com alternatives les de Diagonal (L3 i L5), Universitat (L1 i L2), Girona (L4) i Liceu (L3).

Els actes afectaran els recorreguts de línies de bus urbà: les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, a la Ronda Sant Pere, al matí, desviaran les línies 19, 39, 40, 41, 42, 55 i 141; i la marxa del vespre farà modificar quaranta línies més entre les cinc de la tarda i les nou del vespre.

Pel que fa al TRAM, l’empresa que gestiona el tramvia de Barcelona, es reforçarà el servei de la línia T4 del Trambesòs – des de Ciutadella-Vila Olímpica a Sant Adrià -, de manera que la freqüència de pas de combois passarà a ser de 8 minuts.

A FGC, les línies metropolitanes Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia funcionaran amb freqüències de dia laborable de les 12.00 a les 23.00, amb un tren cada dos minuts a la zona urbana de Barcelona -entre Sarrià i Plaça Catalunya-. La resta del dia hi haurà horari de festiu.

Renfe també reforçarà el servei de Rodalies, que habilitarà 18 trens addicionals.

Amb cotxe

L’ajuntament ha recomanat de no anar amb cotxe a la manifestació, per les complicacions de mobilitat que hi haurà. Tot amb tot, recomana que, qui ho faci, aparqui a la zona de les Corts -Zona Universitària i entorn del Camp Nou-, a la Fira Gran Via-Hospitalet de Llobregat i la Zona Franca-, el Fòrum o la zona Litoral.

Recomanacions de seguretat

L’ANC ha fet una crida perquè la manifestació sigui del tot pacífica, i ha demanat als manifestants que no facin cas de cap provocació que hi pogués haver i que denunciïn actituds violentes. L’entitat ha fet una sèrie de recomanacions en aquest sentit: Tranquil·litat; no respongueu de cap manera a cap tipus de provocació, seria seguir-los en el seu propòsit; mantingueu en tot moment una actitud serena, de calma, digna que deixi en total evidència la provocació; aviseu immediatament l’organització o truqueu directament al 112; si la irregularitat ho permet, mireu de fer-ne fotografies amb els vostres mòbils; si la provocació sorgeix de dins mateix de la concentració, allunyeu-vos d’allà on parteix, ja sigui creant un cercle o fent un vuit al seu voltant, de manera que quedi al descobert’. Per tenir la màxima informació sobre qüestions de seguretat durant la diada, es pot seguir aquest compte de Twitter de la Generalitat: @seguretat11s

Personalitats que hi participen

Hi ha molts partits i entitats; alguns consellers, però no pas el president de la Generalitat, Artur Mas. Entre les personalitats polítiques que hi haurà destaquen la vice-presidenta del govern català, Joana Ortega; els consellers Josep Lluís Cleries, Ferran Mascarell, Irene Rigau, Josep Maria Pelegrí, Francesc Xavier Mena. També hi aniran els principals càrrecs d’Esquerra Republicana de Catalunya, d’Iniciativa per Catalunya-Verds, de Convergència Democràtica de Catalunya i d’Unió Democràtica (incloent, a última hora, Josep A. Duran i Lleida) i de Solidaritat Catalana. El PSC i el PP no hi aniran, però entre els socialistes sí que ho faran l’ex-consellera Marina Geli; el batlle de Lleida, Àngel Ros i probablement l’ex-conseller Ernest Maragall Hi seran també, entre més, l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol; la presidenta d’Omnium, Muriel Casals.

Seguiment a la xarxa

Els qui no hi puguin assistir, que no s’amoïnin: hi podran participar digitalment, gràcies a la plataforma Catalansalmon.com. Aquesta xarxa mundial de webs per a posar en contacte els catalans que viuen per tot el món ha obert la pàgina Diada Virtual 2012, ‘perquè tothom qui ho vulgui pugui contribuir a fer més gran la manifestació d’enguany’. Ja hi ha més de vint mil manifestants. 

D’una altra banda, la web 11s2012.cat recull i presenta tots els piulets i les fotos publicades a Instagram que fan servir les etiquetes #11s2012 i #11sCAT9estat; com que s’actualitza cada cinc minuts, pot passar que en moments de molta activitat hi hagi alguna foto o algun comentari de Twitter que no s’arribi a recollir.La web, l’ha desenvolupada Can Antaviana, en col·laboració amb l’Assemblea Nacional Catalana.

I encara hi ha el Mapa de la Diada Nacional de Catalunya a Twitter, amb les piulades en temps real que es fan amb paraules clau relacionades amb la diada i la independència.

Fotografia de ‘El futur de Catalunya’

Un grup de persones han fet una crida a les famílies que participin a la manifestació amb infants perquè vagin a les 17.00 a la cruïlla de Gran Via amb Bailén per tal de fer-se una fotografia, la foto de ‘El futur de Catalunya’.

Una marea verda

L’ANC ha fet també una crida a tothom qui participi a la manifestació perquè dugui una cartolina verda. ‘L’objectiu es fer visible el que ja diuen les enquestes: que en aquest país ja som una majoria els que volem la independència. Farem una marea verda de llibertat i democràcia perquè es vegi clarament des de tot el món. Volem demostrar de manera clara a tots els polítics catalans que ja és l’hora d’iniciar el procés de secessió’, diu l’entitat. Aquesta és una mostra de cartolina que ha elaborat  l’ANC i que distribueixen aquests mitjans en paper, però tothom qui vulgui en pot portar una de casa, o de la papereria…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any