El BCE exigeix a Espanya que demani el rescat per comprar-li deute

  • Rajoy, sobre la possibilitat de més reformes: 'Quan tingui alguna novetat ja la diré'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha anunciat que l’entitat comprarà deute sobirà al mercat secundari. Per començar la compra de bons sobirans, el BCE exigirà als països necessitats, com Espanya i Itàlia, de demanar el rescat i assumir unes ‘condicions estrictes’. ‘És crucial que els governs adoptin totes les mesures necessàries’ per enfortir els seus creixements i assolir els compromisos de dèficit.

Les mesures anunciades per Draghi, a la sortida de la reunió del consell de govern del BCE a Frankfurt, ja les va filtrar el canal d’informació financera Bloomberg.

El BCE només durà a terme les anomenades ‘transaccions monetàries directes’ si els països compleixen estrictament les condicions imposades pels socis europeus en els memoràndums que regulin les condicions del rescat. Les compres seran de bons d’un any a tres anys i no s’estableix, d’entrada, cap límit de quantitat. Les compres de bons seran ‘esterilitzades’, per evitar un creixement de la inflació.

La compra de bons pretén, entre més coses, esvair dubtes sobre la irreversibilitat de l’euro. En aquest sentit, el primer missatge que ha llançat Draghi en la compareixença ha estat justament que ‘l’euro és irreversible’. També ha confirmat el manteniment dels tipus d’interès en el 0,75% i la contracció de l’economia de la zona euro en un 0,2% durant el segon trimestre. El BCE, ha dit, preveu un creixement del PIB d’entre el -0,6% i el -0,2% el 2012, i del 0,4% i l’1,4% el 2013.

Rajoy, sobre les possibilitat de més reformes: ‘Quan tingui alguna novetat ja la diré’

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit, sobre la possibilitat de fer noves reformes, que quan tingui alguna novetat ja la farà saber. Ho ha dit en la conferència de premsa posterior a la reunió que ha tingut amb la presidenta alemanya, Angela Merkel. Merkel ha elogiat les reformes i les retallades que ha dut a terme el govern espanyol; ha dit que les reformes s’han d’aplicar en totes les administracions de l’estat espanyol i ha negat que hagi demanat més mesures al govern de Rajoy.

El president espanyol ha afegit que no té cap intenció de reformar el sistema de pensions.

La visita de Merkel a Rajoy és l’última de la ronda de contactes que la presidenta alemanya ha dut a terme aquests últims dies. Anteriorment, s’ha reunit amb el president francès, François Hollande; el primer ministre italià, Mario Monti, i el primer ministre grec, Antonis Samaras.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any