Els actes institucionals volen llançar ‘un missatge d’afirmació nacional i contundència’

  • El fil conductor de l'acte serà la llengua catalana · S'hissarà la bandera de Capmany, pels focs de l'Empordà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2012 - 14:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern insta a a aprofitar l’aparador internacional de l’Onze de Setembre per ‘llançar un missatge al món d’afirmació nacional, contundència en els plantejaments i expressió pacífica, democràtica i festiva’. Ho ha explicat el portaveu del govern, Francesc Homs, que ha presentat els actes institucionals d’enguany. L’acte principal se celebrarà al Parc de la Ciutadella i tindrà com a fil conductor la llengua catalana.

L’acte tindrà com a fil conductor ‘la necessitat de defensa de la llengua catalana, del model lingüístic que tants èxits ha donat a aquest país’ i recordarà diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la cultura catalana que s’han commemorat enguany.

Calders, Tísner, Sales, Fuster…

Es recordaran, entre d’altres, els 150 anys del naixement d’Antoni Maria Alcover; els 100 anys del naixement de Xavier Montsalvatge i dels escriptors Pere Calders, Tísner i Joan Sales, i els 50 anys de l’edició de ‘La Plaça del Diamant’, de la fundació d’Edicions 62 i de l’edició del llibre ‘Nosaltres, els valencians’, de Joan Fuster.

La bandera de Capmany, pels focs de l’Empordà

L’acte s’iniciarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra i amb el lliurament de la senyera, que enguany anirà a càrrec del municipi de Capmany, una de les localitats afectades pels incendis de l’Empordà d’aquest estiu. Un acte que, segons ha destacat Homs, ‘simbolitza el que representa lluitar contra el foc, tornar-se a aixecar, tornar a combatre una adversitat’.

Joan Ollé, Mònica Terribas, Lieder Càmera, Roger Mas, Castellet
 
Dirigit pel dramaturg i director teatral Joan Ollé i conduït per la periodista Mònica Terribas, hi haurà lectures de poemes i textos d’autors catalans, combinades amb peces musicals interpretades per una selecció d’artistes de referència. En concret, hi participaran la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, el Cor Lieder Càmera, el quartet musical Las Migas i la mezzosoprano Marisa Martins; les actrius Pepa López, Carme Sansa, Victòria Pagès i Sílvia Munt; els actors Pep Tosar i Ivan Benet; el cantautor Roger Mas, i el crític literari i assagista Josep Maria Castellet. A més, prova de la repercussió i la projecció internacional de la cultura catalana, la Diada comptarà amb l’actuació de l’actriu, directora de cinema i cantant portuguesa Maria de Medeiros, que interpretarà un poema d’Ausiàs March, musicat per Raimon.
 
La imatge de la Diada és la reproducció de l’obra ‘L’esperit català’ (1971) d’Antoni Tàpies, figura cabdal de l’art del segle XX i català universal, que va morir el mes de febrer passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any