Isabel-Clara Simó: ‘Per proclamar la independència cal un relleu dels dirigents actuals’

  • L'escriptora respon les 'Tres qüestions clau sobre la independència', una sèrie d'entrevistes breus

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La independència és a totes les taules de debat, reals o virtuals, a Catalunya. Aquest Onze de Setembre encara hi pot ésser amb més pes, si es confirma que la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana aconsegueix aplegar molts milers de ciutadans per ‘un nou estat d’Europa’. Per conèixer quin és l’estat de maduració i els camins de la independència, hem parlat amb una desena de personalitats de referència perquè ens exposin el seu parer sobre el quan, el com i el qui del procés. Avui respon les tres preguntes l’escriptora Isabel-Clara Simó, que en les últimes eleccions al Parlament va anar a la llista de Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

–En quin termini és raonable que Catalunya sigui independent?
La independència és qüestió de pocs anys. No podem parlar de més d’entre dos i cinc anys. I en aquí cal comptar-hi tot el procés, que evidentment serà molt complicat i força conflictiu. Sempre ho he dit: qui no vol pols que no vagi a l’era.

–Com s’aconseguirà la independència?
Ja sabem com s’assoleix la independència. No és cap secret. El primer pas és una proclamació unilateral i democràtica des del Parlament de Catalunya. I tot seguit cal fer un referèndum que doni la veu als ciutadans perquè la ratifiquin. Això cal fer-ho amb observadors europeus que donin fe del procediment democràtic. Després calen molts passos més, però aquest que he dit són els prioritaris.

–Qui ho farà?
Per a proclamar la independència cal un relleu dels dirigents actuals. Perquè hem de tenir en present que els actuals no s’atreviran. Però no cal patir, tenim homes i dones, ben preparats, que sí que s’atreviran a fer-ho. És més gran la por que el perill real de proclamar la independència, no en tinguem cap dubte.

 

Entrevistes anteriors d’aquesta sèrie:

Joan Manuel Tresserras: ‘No hauríem d’esperar el 2014’

Francesc Ribera, Titot: ‘Preferiria que el procés d’independència el conduís un moviment de base’

Miquel Calçada: ‘L’aconseguirem si la societat civil continua empenyent amb fermesa’

Salvador Cardús: ‘Mas té tots els números de la rifa per liderar la independència’



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any