Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  31.08.2012  06:00

El jutge decreta la llibertat condicional d'Uribetxeberria per 'raons humanitàries'

L'informe de la clínica forense de l'Audiència espanyola recomanava tractar-lo del càncer que pateix tancat a la presó

Men?ame
 

El jutge central de vigilància penitenciària de l'Audiència espanyola, José Luis Castro, va acceptar ahir la petició de posar en llibertat per 'raons humanitàries' el presoner Josu Uribetxeberria Bolinaga després de reunir-se amb ell a l'Hospital Donostia. La sortida de la presó no serà immediata perquè caldrà esperar la interlocutòria formal i que no es presentin recursos en contra.

La decisió l'ha pres contra la recomanació de l'informe de la clínica forense de l'Audiència espanyola sobre l'estat de salut de Iosu Uribetxeberria, que concloïa que el presoner basc pot ser tractat del càncer terminal a la presó i que no cal que estigui ingressat a l'hospital. L'estudi pericial mèdic va ser lliurat fa una setmana al jutge central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, i al fiscal Pedro Rubira, que ha assumit la causa en lloc del fiscal en cap Javier Zaragoza. L'informe contradeia el de l'Hospital Donosti de Sant Sebastià.

Fa dues setmanes, la secretaria general espanyola d'Institucions Penitenciàries va concedir el tercer grau a Uribetxeberria, després de l'informe de l'hospital de Sant Sebastià, que constatava que el presoner pateix un càncer terminal i irreversible i que hi ha un 90% de probabilitat que es mori abans d'un any. Aquesta curta esperança de vida supera de llarg els paràmetres fixats pel govern espanyol l'any 2000 per a començar un procés d'excarceració.

La concessió del tercer grau, amb què el pres ha d'anar a la presó a dormir, era el pas previ a la decisió sobre la llibertat condicional, que recau en el jutge de l'Audiència.

Informació relacionada:

Interior cedeix i concedeix el tercer grau a Uribetxeberria

Iosu Uribetxeberria abandona la vaga de fam