Cinc idees boges (no totes estúpides) per salvar l’euro

  • El digital Rue89 selecciona les cinc propostes més sorprenents per sortir de la crisi · Des de fusionar tots els deutes estatals de l'eurozona i reestructurar-los fins a fer fora Alemanya de l'euro

VilaWeb
Redacció
27.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari francès Rue89 ha fet una selecció sorprenent de cinc idees o propostes que han fet persones d’un cert prestigi internacional per salvar l’euro. Tal com diu el titular de la peça, ‘Cinq idées folles (mais pas toutes idiotes) pour sauver l’euro’, algunes d’aquestes idees poden tenir un cert sentit. ‘Alguns experts han suggerit les solucions més boges, però també més simples i radicals. Fins ara han predicat al desert. Heus-ne ací cinc exemples.’ 

Primera. Fusionar tots els deutes dels estats i reestructurar-los

Paul Jorion no és economista de formació, és antropòleg, però n’ha esdevingut per passió. Ell va ser un dels pocs que va preveure la crisi de les ‘subprimes’ abans del 2008. En el seu bloc, Jorion proposa una solució molt radical per acabar d’una tacada amb el problema.

Segona. Retallar tots els deutes públics europeus un 20%

Nicolas Dufourq és director financer de Cap Gemini. A Rue89, va escriure una proposta molt original: retallar tots els deutes públics europeus, incloent l’alemany, un 20%.

Tercera. Un gran impost sobre el patrimoni

El 2010, l’antic primer ministre italià Giuliano Amato va fer una proposta ben simple: reduir el deute italià del 120% al 80% del PIB estatal fent una punció, d’un sol cop, del patrimoni del terç d’italians més ric.

L’economista liberal francès Jacques Delpla ha recollit la idea en una crònica publicada a Echos, on proposa un impost excepcional del 15% aplicat a la totalitat del capital nacional: actius financers i immobiliaris.

Els diners extrets d’aquestes dues propostes serien per pagar el deute públic. Hom podria pagar l’impost amb diners o amb títols de propietat.

Quarta. Separar el deute bo (blau) del dolent (vermell)

Al diari Echos, el mateix economista Jacques Delpla ha proposat separar, per a emissions futures, el deute en dues partides. Per una banda, un deute sènior (blau) la qualitat del qual serà idèntica a les obligacions federals alemanyes i que serà d’un màxim del 60% del PIB; sempre serà pagat abans que els altres deutes públics i serà implícitament valorat com a AAAA. Per l’altra banda, un deute vermell (el que sobrepassi el 60% del PIB), júnior, i susceptible de no ser pagat.

Cinquena. Fer fora Alemanya de l’euro

Aquesta és una idea pensada per John Prout, antic responsable de la sala d’operacions del Crèdit comercial de França. La idea es va publicar al bloc de Clyde Prestowitz, president de l’Institut d’Estratègia Econòmica nord-americà. El raonament que fa Prout és que el problema de l’euro no és la feblesa de la perifèria, sinó la força excessiva d’Alemanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any