Dues membres de les Pussy Riot fugen de Rússia

  • Les tres principals integrants van ser condemnades a dos anys de presó · 'Putin atia el foc', nou senzill de Pussy Riot: us n'oferim el vídeo

VilaWeb
Redacció
26.08.2012 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dues membres del grup Pussy Riot s’han escapat de Rússia per evitar ser detingudes i empresonades com les tres integrants, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsèvits, que van ser condemnades a dos anys de presó. Un tribunal les va considerar culpables de ‘vandalisme motivat per odi religiós’. 

‘Dos dels nostres membres han fugit del país i recluten feministes estrangeres per preparar noves accions de protesta’, indicava un compte de Twitter relacionat amb el grup. La informació de la piulada ha estat confirmada pel marit de Tolokonnikova, una de les tres empresonades. ‘Són a un lloc fora de l’abast de la policia russa. Com que la policia els està cercant, mantindran un perfil públic baix’, ha afegit.

Segons la informació que té el marit de Tolokonnikova, les fugitives poden ser en un país sense acord d’extradició amb Rússia. ‘Cal tenir en compte que encara queden una dotzena de membres del grup en actiu. Han esdevingut un gran col·lectiu’, ha avisat.

Ressò internacional

Aquest cas ha tingut sobretot repercussió internacional, tanta que després de la condemna es van organitzar accions de solidaritat a més de cinquanta ciutats de tot el món; per exemple, mig centenar de persones van protestar a la Sagrada Família de Barcelona (vídeo).

Banda de punk rock feminista, nascuda l’any passat, Pussy Riot denuncia la manca de transparència política, de llibertat d’expressió i la persecució dels opositors. El mes de febrer passat, cinc integrants del grup van entrar a la catedral del Crist Salvador de Moscou tapades amb passamuntanyes de colors i van interpretar la cançó ‘Mare de Déu, fes fora Putin’ (vídeo). Tres van ser detingudes i empresonades al març. La fiscalia considerava que ‘van actuar d’una manera summament vulgar en un lloc com aquell’ i que la cançó que van interpretar era ‘insultant i un sacrilegi per als ortodoxos’.

Tothom fa costat a les Pussy Riot, sobretot músics de renom internacional, com Madonna (vídeo), Peter Gabriel, Red Hot Chilli Peppers, Bjork, Jarvis Cocker i Paul McCartney. En canvi, les estrelles musicals de Rússia han optat per callar. Com informa l’agència Reuters, les principals estrelles russes no volen posar en perill la seva principal font d’ingressos, que provenen de concerts privats per a milionaris i d’actuacions a la televisió, si s’oposen a Vladímir Putin. Ara, si les estrelles russes més importants no diuen ni piu, un centenar llarg d’artistes russos (escriptors, actors i músics) han signat una carta demanant l’alliberament de totes tres.

Mentre les Pussy Riot comparen el judici amb la repressió estaliniana, el seu advocat assegura que tot veredicte que no sigui el d’innocència serà il·legal.

‘Putin atia el foc’, nou senzill de Pussy Riot

El grup de punk Pussy Riot va publicar una nova cançó coincidint amb el dia que es va fer públic el veredicte que condemna a dos anys de presó tres de les seves integrants per ‘vandalisme motivat per odi religiós’. Es titula ‘Putin lights up the fires’ (‘Putin atia el foc’), i el diari The Guardian n’ha fet un muntatge en vídeo amb imatges del judici i de les mostres de suport que s’han estès pel món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any